Totalt antall sidevisninger

onsdag 2. januar 2013

Den kristne martyren som fikk slutt på Gladiatorkampene i Colosseum

Sammen med våre venner i Northumbria Community feiret vi i går minnet om Hl.Telemachus (død 1.januar 391)

Han var en eneboer fra den østlige delen av kristenheten, som hadde hengitt sitt liv til bønn. Han var kjent for sin oppriktighet, og han kjente godt til det under et liv i intim nærhet til Gud hver dag innebærer.

I forbindelse med en reise til Rom ble han vitne til gladiatorkampene i Colosseum. Han så med gru på hvordan de tok hverandres liv, og alt blodet som fløt. I følge kirkehistorikeren Theodorot av Cyrrus, en innflytelsesrik forfatter, teolog og biskop av Cyruss i Syria (393-457), løp plutselig Telemachus ut på arenaen i Colosseum for å forsøke å få stanset kampene som pågikk. Han forsøkte å holde dem fra å drepe hverandre, men døde selv i forsøket.

Den kristne keiseren Honorius ble så imponert av det Hl.Telemachus gjorde at det inspirerte ham til å få satt sluttstrek for disse forferdelige gladiatorkampene. Dermed var ikke Telemachus død forgjeves. Han endret historien, reddet liv, ved selv å legge ned sitt eget.

I Foxe's Book of Martyrs heter det at Telemacus ble stukket ihjel av en av gladiatorene. Når folkemassen så dette førte det til at 'deres hjerter snudde', og hele folkemengden forlot Colosseum i taushet.

La oss takke Gud for det eksemplet Hl.Telemacus var og er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar