Totalt antall sidevisninger

lørdag 16. mars 2013

Christodoulos - undergjører og Kristi slave

I dag feirer vi minnet om Christodoulos Undergjøreren, eller Johannes som hans foreldre, Anna og Theodore, gav ham. Han vokste opp i traktene rundt Nikea. Det var der, ikke langt fra Konstantinopel, som det første økumeniske kirkemøtet fant sted i 325.

Allerede som riktig ung valgte han å gå den monastiske veien, og det var i denne forbindelse at han tok navnet Christodoulos, som betyr 'Kristi slave'.

Etter å ha levd som munk på fjellet Latra i Bitynia ble han klosterleder - igumen - for et kloster på øya Kos.

I 1089 bad Christodoulos keiser Alexis Comnena om å bytte et jordstykke på Kos mot å få tilgang til øya Patmos. Der grunnla han et kloster i nærheten av grotten der apostelen Johannes i følge tradisjonen tok imot Åpenbaringen. Dette klosteret finnes der den dag i dag.

Når arabiske sjørøvere angrep Patmos i året 1110 ble munkene tvunget til å flykte fra øya. De flyktet til øya Eubeios, hvor Christodoulos døde 16. mars året etter. Senere - når det ble mulig å flytte hans relikvier - ble de flyttet tilbake til Patmos hvor de finnes bevart i Hl.Christodoulos kapell i den hellige Johannes kloster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar