Totalt antall sidevisninger

tirsdag 1. juli 2014

Moses Etiopieren ble mer og mer lik Jesus

De siste årene har jeg hatt gleden av å møte ortodokse kristne fra Etiopia. Det har vært en berikelse.

Inntil flyktningene fra Etiopia kom hit til landet har det vært lite vi har fått vite om deres liv, men antallet kloster og munker er fremdeles blant de største i verden. Det sier litt om hvilken avkrok Norge befinner seg i!

Men vi kjenner jo til Etiopia fra Bibelen, ikke minst fra Det nye testamente, hvor vi leser den etiopiske hoffmannen i Apostlenes gjerninger.

Sammen med våre etiopiske venner feirer vi i dag Moses Etiopieren, eller Moses den svarte, som var den første munken av etiopisk opprinnelse. Denne Moses Egypteren feires også i andre kirker. I det bysantinske synaxariet finnes han med.

Han ble født i Etiopia omkring år 332. Det finnes beskrivelser av ham: En høyreist, kraftig mann. Som ung var han voldsom av seg, og skal ha levd et vilt og utsvevende liv.

Han var på flukt når han kom til munkene i Sketis ørkenen. Hit ut hadde han søkt fordi han hørte rykter om at det her ute i ødemarken skulle finnes mennesker som levde i nærkontakt med den levende Gud.

Selv var han soltilbeder.

Her i Sketis møtte han mennesker som levde et overgitt liv til Gud, som elsket Jesus og som bar tydelig preg av det. Han ble svært fascinert av det liv han så levd ut rett foran sine øyne.

Han overgav sitt liv i Guds hender, og ble en kristen.

Han fikk gode veiledere! Makarios den store og presbyteren Isidor delte med ham fra sine liv og sin kunnskap og erfaring. Sakte - men sikkert, ble hans liv formet i Guds hender, og forvandlet.

Under det stjernestrødde himmelhvelvet formet Gud Moses Etiopieren til et menneske som ble gjennomskinnelig. Johannes Cassianus beskriver denne Moses Etiopieren 'som den fremste blant helgener'.

Han døde 75 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar