Totalt antall sidevisninger

tirsdag 23. september 2014

Hl.Adamnan skrev en av de første reiseguidene til Det Hellige Land

Sammen med våre venner i Northumbria Community feirer vi i dag minnet om Hl.Adamnan (628-704). Bildet viser ruinene av Hl.Adamnan's kapell.

Adamnan var etterkommer av samme kongelige irske familie som hellige Columba, og ble født i Donegal. Han var den niende abbeden for klosteret på Iona, omtrent 100 år etter Columba.

I år 688 besøkte han den hellige Coelfrid av Wearmouth, som fikk overtalt ham til å følge Romerkirkens datofesting av påsken og den romerske tonsuren. Selv om han var veldig inspirert av Colombas liv og eksempel følte han seg tvunget til å følge Romerkirkens skikker. Enkelte av munkene han hadde ansvaret for følte at dette var å vise manglende respekt for minnet om Columba. I mange år var det derfor på denne lille øye Iona markert to tonsurer og to datoer for påsken. For å bevise at han slett ikke hadde manglende respekt for Columba, skrev han dennes biografi. Denne har siden vært en sentral kilde til det vi vet om hellige Columbas liv og gjerning.

Adamnan var en fredsskaper, både i sitt eget fellesskap, men også i Skottland, Irland og Northumbria. Han arbeidet for å endre irsk lov slik at kvinner, barn og kirkelige ansatte skulle være unntatt militærtjeneste, og for å garantere sikkerheten og immuniteten til ikke-stridende. Dette er kjent som ‘The Law of Innocents’.

Adamnan var delvis ansvarlig for at Iona ble kalt for Iona. I biografien om Columba oversatte han oversatte han øyas navn 'Hy' til latin med ordet 'Iouna' og en mann som drev med avskrivning av manuskripter feiltolket dette med 'Iona', hvilket er utrolig nok det hebraiske for Columbas kallenavn 'Duen'.

Han skrev også andre bøker, blant annet en av de første reise-guider til hellige steder i Det Hellige Land. Denne boken var det mange som benyttet seg av over hele Europa.

Han fikk mye klager for at han fikk deler av Bibelen oversatt til Gaelic og for at han feiret messen på dette språket. Han var også en bereist mann, og minnes blant annet på Ytre Hebridene og på øya Man.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar