Totalt antall sidevisninger

tirsdag 17. november 2015

Hilda av Whitby

Det er en sterk kvinneskikkelse vi feirer sammen med Nortumbria Community i dag. Hild eller Hilda av Whitby (614-680) satte djupe spor etter seg. Hun tilhørte det kongelige hus i Northumbria, og var bare 13 år gammel når hun ble døpt til Kristus av Hl.Paulinius.

Hun levde innenfor det kongelige hoffet og forble ugift. Med årene vokste det frem et kall til å bli nonne. 33 år gammel ble hun medlem av kommuniteten i Gaul, men Hl.Aidan overtalte henne til å bli i Northumbria. Hilda ble så abbedisse for et kloster for både kvinner og menn i Hartlepool, drøyt 112 kilometer sør for Lindisfarne. Senere flyttet hun 32 kilometer enda lenger sør, til Whitby, hvor hun også grunnla et kloster for både menn og kvinner. Dette skulle få stor betydning som et senter for kunst og utdanning.

Uansett hvor Hilda befant seg lette hun frem nådegavene hos andre og oppmuntret dem til å tjene Herren med sine gaver. Hun blir spesielt husket for å ha oppmuntret Caedmon til å skrive sanger og historier for å hjelpe andre til å lære Bibelen å kjenne. Hun drev også med undervisning av minst fem menn som senere ble biskoper.

Hilda hadde også ansvaret for den nå så berømte Whitby-synoden. Det har her forskjellene mellom den keltiske og den romersk-katolske praksisen ble avgjort. Forskjellene handlet blant annet om dateringen av påsken. Hilda ble for mange et samlende midtpunkt som forsøkte å forene de motstridende synene etter beslutningene som ble fattet på denne synoden.

Morgenen Hilda døde fikk hun del i eukaristien og hun oppmuntret sine medsøstre til å holde fast ved den fred evangeliet gir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar