Totalt antall sidevisninger

torsdag 9. august 2012

Pasifisten som ble sveket av sin kirke og senere erklært som martyr

I dag minnes vi et av ofrene for det grusomme nazi-regimet, Franz Jägerstätter, født 20. mai 1907 og henrettet 9. august 1943.

Den gripende historien om Franz Jägerstätter ble først kjent i 1964 da den amerikanske sosiologen, Gordan Zahn, publiserte en biografi om Jägerstätter.

Frantz Jägerstätter var en ydmyk katolsk bonde født utenfor ekteskap av en fattig jente som arbeidet på en bondegård i Radehund, i det øvrige landskapet av Østerrike. Faren ble drept under 1. verdenskrig. Han ble adoptert av Henrich Jägerstätter da denne giftet seg med moren, Rosalia Huber.

I sin barndom og ungdom var Frantz kjent som litt av en villstyring. Han arbeidet både på bondegårder og som gruvearbeider. I 1936 giftet han seg med Franziska Schwaninger, som var en gudfryktig kvinne. Gjennom henne ble han dratt mot Kristus. De fikk tre døtre sammen.

Frans av Assisi som forbilde
Da de tyske soldatene gikk over grensen til Østerrike i april 1938 var Frantz Jägerstätter den eneste i landsbyen som protesterte. Han sluttet seg til lekmannsordenen blant Fransiskanerne, da Frans av Assisi ble hans store forbilde i etterfølgelsen av Kristus. En tid arbeidet han som medhjelper i en lokal katolsk kirke.

Presset av den katolske kirken till å bli soldat
Hans kristne overbevisning førte til at han ble pasifist, og han kunne dermed ikke delta i det militære forsvaret. Både hans lokale prester og biskoper la et tydelig press på Frantz Jägerstätter om å kjempe med våpen i Hitlers hær! Men Frantz gav ikke etter for presset. For ham sto Jesu ord i Bergprekenen over de geistliges ord.

Nazistene fikk ham derfor fengslet og Frantz Jägerstätter ble dømt til døden ved halshugging fordi han nektet å ta våpen i sine hender. Forrådt av den kirke han tjente, 36 år gammel.

I juni 2007 erklærte Pave Benedict XVI Frantz Jägerstätter som martyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar