Totalt antall sidevisninger

torsdag 13. september 2012

Det hellige korsets opphøyelse

14. september er dagen for Det Hellige korsets opphøyelse, som siden 300-tallet på nettopp denne dagen. Historisk har dagen sin bakgrunn i den hendelse som førte til at Helena, keiser Konstantins mor, fant igjen de tre korsene som hang på Golgata. Dette førte så til byggingen av Oppstandelseskirken - Anastasia, eller Gravkirken som den også kalles, i Jerusalem.

Oppstandelseskirken ble innviet 14. september i år 335. Og den er bygget på det stedet hvor de tre korsene ble funnet igjen. Årsaken til at Jesu kors ble identifisert, skjedde på den måten at en svært syk kvinne ble lagt på korsene, en etter en. Når hun så ble lagt på det siste, ble hun øyeblikkelig helbredet. Det tok de som et tegn på at det var Jesu Kristi kors de hadde funnet igjen.

Pilegrimen Egeria hvis reisebrev er bevart og utgitt i bokform - også på norsk - forteller: 'Det finnes ikke en som ikke begir seg til Jerusalem på denne dag'.

For Kirken skulle denne dagen få stor betydning. Den kobles til Langfredagen, men har en langt mer lysende karakter, og hvis betydning bare har påsken og pinsen foran seg. Her hjemme i Norge er den en mer ukjent dag.

Men det er grunn til å feire den, for som apostelen Paulus sier:

'For ordet om korset er vel en dårskap for den som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det en Guds kraft'. (1.Kor 1,18)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar