Totalt antall sidevisninger

tirsdag 16. oktober 2012

Hl.Gall rev ned avgudsbilder og ba folk vende seg til Den levende Gud

I dag feirer vi minnet om en av våre keltiske hellige, Hl.Gall eller Gallen, den irske apostelen til Sveits. Han var født omlag år 550, bare åtte år før Hl.Comgall grunnla det berømte klosteret i Bangor. Vi vet lite om hans barndom, ikke mer enn at han var en gudfryktig ung mann og studerte ved klosteret i Bangor. Dette klosteret skulle bli beryktet over hele Europa som et svært viktig lærested for den kristne tro.

En som studerte samtidig med Hl.Gall var Columbanus. Disse to skulle senere legge ut på reisen til Sveits, og de slo seg ned ved sjøen Constanse. Reisen fant sted i år 589. Etter en stund følte Columbanus seg ledet til å reise til Italia. Det skjedde mens Gall ble febersyk, og kunne ikke reise sammen med ham. Gall kjente også på et kall til å leve livet i avskilthet. I det han kom seg fra sin sykdom, laget Gall til et sted for stillhet ved elva Steinach. Han begynte med tre dagers faste, og bygget en liten steinhytte som bønnested, slik det var vanlig å gjøre hjemme i Irland. Dette var den ringe begynnelsen til det som skulle bli et stort kloster og til byen St.Gallen! Nye munkeceller ble bygget for 12 munker, som fikk åndelig veiledning av Hl.Gall.

Rev ned avgudsbilder
Hl.Gall ble kjent som en i Sveits som en kraftfull forkynner. Det sies at han rev ned avgudsbilder, og oppmuntret de som drev med avgudsdyrkelse til å vende seg til Den levende Gud. Over alt vendte folk seg til Kristus.

Forsoning
Hl.Gall var en ivrig etterfølger av Hl.Columbanus, men de røk uklar. Hl. Gall skal ha såret Hl.Columbanus på en slik måte at de ikke lenger kunne dele nattverden sammen. Men når Columbanus døde, sendte han hyrdestav til Gall som et tegn på at han hadde forsonet seg med Hl.Gall.

Hl.Gall døde den 16.oktober år 645, 95 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar