Totalt antall sidevisninger

fredag 8. juli 2011

Seljumesse

I dag feires Seljumesse til minne om Hellige Sunniva av Selje. Fra Wikipedia kan vi lese: "Sunniva skal ha vært en kongsdatter fra Irland som var navngjeten for sin skjønnheten og sin rikdom. En hedensk, brutal og ivrig beiler truet henne til ekteskap, men i stedet for å underkaste seg denne mannen ga hun seg frivillig hen til den ukjente skjebne ved å forlate Irland med sine folk i tre skip uten seil, ror eller årer. Skipene drev nordover og deretter østover til de kom til vestkysten av Norge. Noen av dem gikk på land øya Kinn, mens Sunniva og de fleste andre gikk i land på øya Selja, som ligger ytterst i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

Folk på fastlandet så med mistro på de nyankomne og anklaget dem for å stjele sauer. Den hedenske befolkningen kom mot dem med sverd og ild, men da blåste det opp til en storm. Den hedenske Håkon ladejarl sendte folk for å drepe dem i den tro at det var hærmenn, men da frelste Gud Sunniva og hennes folk ved å begrave dem under store steiner. Myten vil ha det til at da Olav Tryggvason kom til Selja, fant han velluktende knokler, mens Sunniva så fortsatt ut som hun sov. Det ble bygd en kirke på stedet, og Sunnivas etterlevninger skal ha blitt skrinlagt i 996."

Benediktinermunker fra England bosatte seg senere på Selja, og bygde et kloster som de innviet til en av helgene på øya, St.Alban, som ifølge Odd Snorresson var Sunnivas bror. Olav den hellige skal ha knelt i den lille Sunnivakirken og i hulens kapell. Han landet på Selja på veien hjem fra England da han ville erobre Norge og videreføre Olav Tryggvasons misjon. De irske pilegrimene som gikk i land på øya Kinn har antagelig levd et isolert eneboerliv på stedet, i likhet med andre eneboere på øyene i ute i Atlanterhavet, inntil de døde en naturlig død.

Selja ble senere bispesete for Gulatingsområdet. I 1170 ble bispesetet flyttet til Bergen.

Jeg drømmer fortsatt om en tur til Selja, og det er et visst håp om å kunne få til reisen i år. En venn av meg og jeg har snakket om dette i mange år nå, men ulike årsaker på hver vår kant har forhindret oss fra å reise dit. For øyeblikket arrangerer Hl.Nikolai ortodokse kirke i Oslo en pilegrimsreise til Selja, og har gjort det de siste årene. Reisen er åpen for alle interesserte, så det er kanskje noe å tenke på til neste år. Våre keltiske kristne røtter er - synes jeg - svært interessante.

1 kommentar:

  1. Har og alltid hatt lyst å reise til den heilage Sunniva plassen på Selja. Spørsmålet eg ofte stiller meg er "kvar er lekamen hennar no?" Ho låg då på høgaltaret i Bergen fram til protestantismen brauta seg fram.
    www.kvitekristkvinne.blogspot.com

    Iselin Sunniva

    SvarSlett