Totalt antall sidevisninger

onsdag 8. februar 2012

Hl. Severus - syrernes krone

Den østsyriske kirken feirer i dag en av sine hellige, Severus, munk og patriark i Antiokia på 500-tallet. For syrerne er han kjent som 'Togho d'Suryoye' eller 'Syrernes krone'. Han var en av de mest prominente ortodokse teologer assosiert med motstanderne av kompromissene fra den nestorianske fløyen ved kirkemøtet i Khalkedon (451), og han spilte en sentral rolle i å forsvare kristologien til Hl. Kyrillos av Aleksandria. Hele sitt liv forsvarte han de såkalte 'moderate monofysitiske' standpunktene, hele tiden med Bibelen som utgangspunkt og med fedrene som støtte.

Hl.Severus ble født omlag 459 i Sozopolis, Pisidia (i dagens Tyrkia). Hans bestefar, som også het Severus, var metropolitt av Sozopolis, og i kraft av dette embedet deltok han ved kirkemøtet i Efesos i 431. Før Hl. Serverus ble født hadde hans bestefar et syn, og i dette synet ble han fortalt at han skulle få et barnebarn som skulle styrke den ortodokse tro.

Etter at Hl. Serverus' far, som var senator i Sozopolis, var død, dro han fra Pisidia til Egypt. Her studerte han gramatikk og retrorikk, sammen med gresk og latin, i Aleksandria. Det var i Aleksandria Serverus ble introdusert for skriftene til Basileios den store og Gregorios av Nazianz, skrifter han skulle komme til å elske. I 486 flyttet han til Beirut for å studere filosofi og i år 488 ble han så døpt i Tripoli.

Etter dåpen begynte Serverus å leve et asketisk liv, og ble etter hvert munk i Hl.Romanus klosteret i Moiuma, Israel. Derfra dro han seg tilbake til ørkenen ved Eleutheropolis for en periode, før han returnerte til Moiuma og grunnla en klosterkommunitet der. Her levde Hl. Serverus i fred før han flyttet til Nephallus i Gaza i 508. På grunn av strid om den kristne læren ble Hl.Serverus fordrevet sammen med 200 andre munker fra klostret i Gaza. De dro til Konstantinopel. Her ble Serverus i tre år.

I år 512 blir han så innsatt som patriark av Antiokia. I sin gjerning som patriark smittet han sin forsamling med sin brennende lengsel etter å lære Kristus å kjenne og å leve i fellesskap med Gud. Hans prekener regnes til de skjønneste i den tidlige kirkens historie.

Hl. Serverus gjorde mange forsøk på å bringe forsoning mellom de ulike teologiske gruppene som hadde splittet Kirken i Øst, men de stadige endringene i imperiets politiske ledelse gjorde det umulig. Etter sitt siste besøk i Konstantinopel flyttet Serverus til Egypt. Han bodde hos en legmann ved navn Dorotheos, i byen Sakha, hvor han fortsatte å arbeide og utførte mange mirakler.

8.februar 538 sovnet han inn i Herren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar