Totalt antall sidevisninger

torsdag 16. februar 2012

Pamfilios - kristen bibliotekar og martyr på 300-tallet

Biblioteket i Aleksandria er kjent for de fleste. Mindre kjent i dag er den kolossale boksamlingen som Pamfilios av Cæsarea (240-309) bygget opp. Det skal ha vært det andre i størrelse etter det berømte i Aleksandria, og var i flere århundrer kirkens stolhet i Cæsarea.

Det er ikke så mye vi vet om presbyteren Pamfilios sitt tidlige liv. Vi vet at han ble født i Berutys, det nåværende Beirut. Han skal også ha vokst opp i en rik familie. Men det førte ikke til at Pamfilios levde et ekstravagant liv. Sin del av arven brukte han nemlig på de fattige, og de som trengte hjelp til sine studier.

Pamfilios var begeistret for Origenes og hans forfatterskap. Det er interessant at Pamfilios skulle bli rektor for den skolen som Origenes grunnla i Cæsarea. Det var hit Origenes kom i år 230. Pamfilios var bare i tenårene da Origenes ble martyr.

Biblioteket i Cæsarea må ha inneholdt mange skatter. Pamfilios arbeidet med å ta vare på kopier av Bibelens bøker, og andre skrifter, ikke minst av Origenes.

Mot slutten av år 307 ble Pamfilios arrestert av den lokale romerske guvernøren, Urbanus. Det skjedde som en følge av forfølgelsen mot de kristne som ble iverksatt av keiser Diocletianus. Et stort antall kristne ble martyrer på denne tiden. Pamfilios ble torturert, men fortsatte under fengselstiden å redigere ulike skrifter.

Etter å ha sittet to år i fengsel ble han så henrettet. Han ble halshugget 16. februar 309, sammen med flere av sine disipler. Når muslimene angrep Cæsarea på 600-tallet ble det svært verdifulle biblioteket til Pamfilios ødelagt.

2 kommentarer:

  1. Takk for artikkelen, Björn Olav. Jeg burde kanskje ha visst dette, men mâ nok med skam innrömme at det var ukjent for meg... Sörgelig at sâ mye verdifull info ble ödelagt.
    Interessant lesning. Skriv mer!

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig kommentar. Jeg kommer til å oppdatere denne bloggen forhåpentligvis hver gang det er noens minnedag i kirkeåret.

    SvarSlett