Totalt antall sidevisninger

mandag 16. juli 2012

Forfatteren bak Phos Hilaron - Lyshymnen eller Gledens lys

I nattverdliturgien vi har utviklet til bruk i Kristi himmelfartskapellet, som er vårt bønnekapell, og som vi snart vil ta ibruk, fremsier vi 'Phos Hilaron', 'Lyshymnen', eller 'Gledens lys' som den også kalles. Det er den første kjente kristne hymnen utenfor Bibelen som fremdeles er i bruk.

Forfatteren er mest sannsynlig Hl.Athenogenes. Det er Basileios den store som hevder dette. I dag feirer vi hans minne. Basileios den store taler om Phos Hilaron som en hymne som Kirken elsket, og forteller at den var av gammel dato. På denne tiden brant en lampe til stadighet i Jesu tomme grav, dens lue var et symbol på Jesus som verdens lys. Mens lyshymnen ble sunget ble så et lys tent fra den brennende lampen og dette lyset ble ført ut av graven som et tegn på den oppstadne Kristus.

Det er ikke så mye vi vet om Hl. Athenogenes. Ifølge en tradisjon fra 300-tallet var han biskop under den voldsomme forfølgelsen som Kirken opplevde mens Diocletianus var keiser i Rom. Dette var inntil da det hardeste angrepet som den kristne kirke hadde opplevd. I følge tradisjonen skal det ha vært mens biskop Athenogenes ble ført til avrettingsstedet at Phos Hilaron ble skrevet. Hymnen fikk en endring på 500-tallet, en endring foretatt av Sofronios av Jerusalem. Han er derfor blitt stående som forfatteren av hymnen.

Her kan du høre hymnen sunget:
 http://www.youtube.com/watch?v=7KvL1tGcA_8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=saKCNxr22DU&feature=related

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar