Totalt antall sidevisninger

fredag 15. april 2016

Ella Josephine Baker - en bauta i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen

I dag feirer våre amerikanske venner Ella Baker Day. Det har de mange gode grunner for å gjøre. Hun var en av de fremste talspersonene for borgerrettighetsbevegelsen. Kanskje hun ikke er så kjent som Martin Luther King jr, Rosa Parks, Thurgood Marshall - bare for å nevne noen - men det hadde kanskje sammenheng med at hun ofte arbeidet bak scenen. Ella Baker var en fremragende organisator og hennes sterke engasjement for sosiale rettigheter varte i over 50 år. Hun er blitt kalt 'en av de aller viktigste afro-amerikanske ledere i Det 20 århundre og kanskje den mest innflytelsesrike kvinnen i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen'. Ella Baker kritiserte gjerne det profesjonaliserte lederskapet og promoterte gjerne grasrotsbevegelser og radikalt demokrati.

Hun het egentlig Ella Josephine Baker og var født 13. desember 1903 og døde 13. desember 1986. Ella Baker ble født i Norfolk, Virginia. Foreldrene var Georgiana og Blake Baker. Når Ella var syv år gammel flyttet familien til morens hjemby, Littleton, i det landlige North Carolina. Ella likte å lytte til bestemoren som var flink til å fortelle historier. Hennes bestemor hadde vært slave og hadde blitt pisket av sin eier fordi hun ikke gifte seg med en mann han hadde valgt ut for henne.

Baker gikk på Shaw University i Raleigh, North Carolina, og var ferdig med sine studier i 1927 Da var hun 24 år gammel. Som student var hun interessert i studentpolitikk. Etter at hun var ferdig uteksaminert flyttet Ella Baker til New York City. I årene 1929-1930 var hun redaksjonsmedarbeider i American West Indian News, og deretter som redaksjonsassistent i Negro National News. 

I 1931 sluttet Ella Baker seg til Young Negroes Cooperative League, og ble organisasjonens nasjonale direktør. I 1938 begynte et nært samarbeide med National Association for the Advancement of Colored People. Året etter ble hun organisasjonens sekretær. Gjennom denne organisasjonen og sitt arbeid skulle Ella Baker komme i kontakt med tusenvis av svarte amerikanere og solidariserte seg med deres skjebne.

I januar 1957 dro Ella Baker til Atlanta i Georgia og sluttet seg til Southern Christian Leadership Conference og arbeidet blant annet med "Prayer Pilgrimage for Freedom". Baker har den som dro i trådene og som gjorde at dette arrangementet fikk en så stor oppslutning. Hun ble også organisasjonens eksekutiv-sekretær.

I alle årene frem til sin død skulle kjempe mot urett. Hun ble en bauta i borgerrettighetsbevegelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar