Totalt antall sidevisninger

torsdag 28. april 2016

Å lese Bibelen bedende

I kveld, når vi kom sammen for å feire gudstjeneste i Kristi himmelfartskapellet, feiret vi også minnet om en av de mest markante skikkelsene i den tidlige kristenheten.

En tid før den monastiske bevegelsen så dagens lys, leste Origenes (ca 185-254) Bibelen bedende. Han er selve foregangsmannen til lectio-divina tradisjonen, hvor det å lete etter Ordets djupere mening står så sentralt. Origenes leste også Bibelen allegorisk. Når så ørkenvekkelsen bryter ut noen tiår etter at Origenes er død, ble Origenes ørkenvekkelsens fremste teolog.

Fader Lazarus, er en kjent skikkelse i dagens monastiske liv i Den koptisk ortodokse kirken. Det legger en hel rekke med videoer med ham ute på YouTube. Fader Lazarus feirer gudstjeneste hver eneste dag i hulen til Hl.Antonios, forgrunnsfiguren i monastiske vekkelsen i den egyptiske ørken, en vekkelse som rystet hele den daværende kjente verden. Han bor selv i en hule like i nærheten. I et av intervjuene med fader Lazarus forteller han gripende om den skatten han opplevde når han begynte å lese Bibelen bedende, og lette etter de djupere meningene i teksten. Jeg anbefaler disse videointervjuene med fader Lazarus på det aller varmeste.

Men tilbake til Origenes.

Han ble født i Aleksandria, hvor han også tilbrakte første halvdel av sitt liv. Foreldrene var kristne. Hans far het Leonides, morens navn er ukjent. Faren introduserte ham for kristen litteratur og for Bibelen. Leonides døde som martyr for sin tro i år 202.

Ryktet om Origenes og hans bibelstudier gjorde at han begynte å få invitasjoner til å undervise. Han foretok en rekke reiser, blant annet til Roma og Antiokia. Blant annet skal han å gitt keiserens mor privattimer i den kristne tro.

De siste årene av livet flyttet Origenes til Cæsarea, der han bygget opp en teologisk skole. Under forfølgelsen av de kristne under keiser Decius på 200-tallet, ble Origenes fengslet. Han ble utsatt for grov tortur. Han overlevde og ble satt fri, men døde kort tid etter av skadene han pådro seg under fangenskapet.

Det hører med til historien at Origenes aldri er blitt kanonisert som helgen. Årsaken til dette er at enkelte deler av det han har skrevet ansees som vranglære. Det betyr likevel ikke at ikke mye av det Origenes lærte er i samsvar med sann kristen tro.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar