Totalt antall sidevisninger

fredag 3. februar 2012

Nordens apostel

I dag feirer vi hele Nordens apostel, den hellige Ansgar. Å kalle ham for Nordens apostel, er kanskje å gi ham en større rolle enn han vitterlig fikk, men likevel. Hans rolle i noen a de første misjonsinnsatsene vi kjenner til i Norden var viktig. Han var født i 801 og døde 3.februar 865. Dermed hører han med til Den udelte kirken. Etter at den kristne tro hadde erobret Romerriket spredte den seg langsomt nordover i Europa. En viktig årsak til dette var de såkalte vandringsmunkene. Hadde det ikke vært for dem, er det usikkert hvor lenge det ville ha tatt før evangeliets lys nådde de nordiske landene. Det er noe å tenke på for dagens kritikere av klostre og munker!

Ansgar ble født i Amiens i regionen Picardie nord i Frankrike. Amiens ligger 120 kilometer nord for Paris, ved elven Sonne. Byens keltiske navn var Samarobriva (Broen over Somme).

Fem år gammel døde mor til Ansgar. Faren sendte ham da til en klosterskole i Corbie, som også ligger i det nordlige Frankrike. En natt han var her hadde han en drøm, hvor han så sin mor sammen med Guds mor, Maria. Ansgars mor bar hvite klær. Han forsøkte å berøre henne, men klarte ikke det på grunn av avstanden mellom dem. Da hører han Guds mor kalle ham til et liv i Kristi etterfølgelse.

Drømmen var så levende for Ansgar at den fikk det til følge at han trådte inn i klosteret, som var et benedikinerkloster, og ble munk.

25 år gammel - i 826 - legger han ut på sin første misjonsreise. Til Danmark. Fire år senere kommer han atter en gang hit, men på veien dit blir han og hans reisefølge utsatt for vikingenes herjinger. Skipet plyndres. Alle bøker og liturgiske gjenstander forsvinner med dem. Han må gå på beina til Birka. Her forkynner han evangeliet, og mange blir grepet av det, og lar seg døpe. En av dem var Hergeir, som bygget Sveriges første kirke. Den ble bygget på hans eiendom.

I Birka ble Ansgar et helt år. Så reiste han tilbake til sitt kloster. Han ble så utpekt til biskop av Bremen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar