Totalt antall sidevisninger

fredag 10. februar 2012

Svensk prinsesse ble russisk helgen

Den hellige Anna av Novgorod - eller som hun heter i Russland - Irina - er prinsessen som ble en av Russlands mest elskede helgener. Men hun var ikke russisk. Hun var datter av Olof Skötkonung, Sveriges første kristne konge. Den gang het hun Ingegerd. Hun levde fra ca 1000-1050, og det er hennes minnedag i dag. Det drama som var hennes liv handler om både svensk, russisk og norsk historie.

Ingegerd vokste muligens opp på Sigtuna kongsgård og i traktene rundt Skara. Hun beskrives som vakker, modig og en handlingens kvinne.

Norges konge, Olav Haraldson, fikk Ingegerd kjær, og fridde til henne. Men maktkampen mellom hennes far og Olav Haraldson, førte til at Ingegerd ble bortgiftet til storfyrst Jaroslav. Da var Ingegerd bare 20 år, og Jaroslav 45. Far til Jaroslav, Vladimir, hadde på dette tidspunktet kristnet hele Kiev-riket, gjennom den misjonsvirksomhet som utgikk fra Konstantinopel i 988. Giftemålet med Jaroslav var fordelaktig for Sverige.

Jaroslav og Ingegerd levde i det som kalles Russlands gullalder. Handelen blomstret, det samme gjorde jordbruket. Ingegerd ble mer og mer involvert i Kirkens liv. Flere klostre ble grunnlagt, kirker ble bygd - blant annet Sofiakatedralen i Kiev, som fremdeles står der.

Mot slutten av sitt liv gikk Ingegerd i kloster. Det er her hun får navnet Anna. Hun kom til å innlede en lang tradisjon av fyrster og adelige som valgte klosterlivet. Anna skulle bli en av de mest elskede hellige i Russland, særlig i Novgorod.

Hun er begravet sammen med Jaroslav i Sofiakatedralen i Kiev.

Du kan lese mer om Anna av Novgorod her:

http://wadbring.com/historia/undersidor/anna.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar