Totalt antall sidevisninger

torsdag 31. mai 2012

Et herlig pinsemøte i Israels fjellbygder

I dag feirer vi en særskilt dag i Det hellige året: Maria's besøk til Elisabeth. Det er under dette besøket hun utbryter i sitt storslåtte Magnificat. Men djupest sett handler dette besøket om at Jesus besøker Johannes!

For begge er med barn, og livet starter jo ved unnfangelsen.

Det er Lukas som gir oss del i denne nydelige historien om de to jødiske kvinnene som møtes, og som hver på sin måte er svangre med Guds løfter om en ny tid. Elisabeth med ham som skulle bli 'forløperen', og Maria med Ham som var selve Løftet, løftet om Den Salvede, som skulle komme:

'Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse'. (Luk 1,39-45)


Møtet mellom de to er et pinsemøte! Den hellige ånd er i virksomhet! Elisabeth blir fylt av Ånden og roper ut i profetisk begeistring. Det er Elisabeth som profeterer Marias særskilte kall til å være 'hun som føder Gud Ordet', og dermed saligprises som 'Herrens mor'. Det barnet Maria bærer er 'lys av lys, sann Gud av sann Gud'.


Dagen i dag feires i Vestkirken på denne dagen, mens Østkirken feirer den 2.juli. Den har vært feiret siden 500-tallet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar