Totalt antall sidevisninger

mandag 6. mai 2013

Johannes - den elskede disippelen

6.mai var den tradisjonelle festen for apostelen Johannes helt frem til Middelalderen. Kelterne delte året inn i fire årstider, med begynnelse i November, Februar, Mai og August. Noen markerte årets begynnelse i november, andre i mai. De kristne kelterne delte festdagene for de fire evangelie-forfatterne mellom disse årstidene, slik at hver av dem dem feires i hver av disse årstidene.

Matteus har sin dag den 16.november, Markus 25.april , Lukas 18.oktober og Johannes altså den 6.mai. Det finnes også noen keltiske dokumenter som nevner 27. desember, som festdagen for Johannes, dagen han nå feires her i vest.

Som med Østkirken verdsatte kelterne Johannes-evangeliet på en spesiell måte. For dem var hans nære forhold til Jesus av stor betydning og inspirasjon.

Kelterne var opptatt av å lytte til den undervisningen de trodde hadde blitt overlevert av Johannes i større grad enn Vestkirken som fokuserte mye på Peter.

På grunn av dette formet deres tro seg annerledes og fikk andre uttrykk. Hos kelterne gjenfinner vi Kristusmystikken som særpreger Østkirken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar