Mandag 4. juli er minnedagen for Andreas av Kreta (726-740), eller Andreas av Jerusalem, som han også kalles. Han var munk, biskop, teolog og hymnograf.
Født i Damaskus av kristne foreldre. Han var født stum og var det inntil han fylte syv, da han ble mirakuløst helbredet etter å ha tatt del i nattverden.
14 år gammel ble han knyttet til kommuniteten til Hl. Sabbas utenfor Jerusalem. Theodore, vikaren til Patriarken i Jerusalem, gjorde Andreas til erkediakon og sendte ham som offisiell representant til det sjette økumeniske kirkemøtet i Konstantinopel (680-681).
Rett etter at han var kommet hjem fra dette kirkemøtet var avsluttet måtte han reise tilbake til Konstantinopel. Her ble han valgt til erkediakon ved Storkirken Hagia Sophia, og senere ble han valgt til metropolitt av Gortyna, en by på Kreta.
I dag er Andreas mest kjent som hymneforfatter. Hans mesterverk er den såkalte Store Kanon, også kjent som Omvendelsens Kanon, som er den lengste kanon som er skrevet med sine 250 strofer. Den er skrevet hovedsakelig i første person og går gjennom hele Det gamle- og Det nye testamente.
På ikonet sees Andreas sammen med Hl. Maria av Egypt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar