Totalt antall sidevisninger

søndag 21. september 2014

Takk, takk - Henri Nouwen

På vei til Russland - i hjemlandet Nederland  - for å gjøre opptak til en dokumentarfilm om 'Den bortkomne sønnen' får Henri Nouwen (bildet) plutselig et hjerteinfarkt. Vi skriver 21.september 1996. Han overlever ikke, men går hjem til Herren.

Ved siden av Jean Vanier er det få som har hatt en slik innvirkning på livet mitt. Henri Nouwen var 'den sårede helbreder', han var teologen og psykologen som våget å vise sin egen sårbarhet. Han var en rastløse Gudssøkeren.

Sårbar, åpen, spørrende, lyttende, raus - dette er ord som er beskrivende for Henri Nouwen. Han lanserte begrepet - den sårede helbreder. Og en slik var han selv. Meg har han hjulpet gjennom sitt forfatterskap til å sette ord på egne prosesser, jeg er blitt fortrolig med egne sorgopplevelser, har våget meg på et annet bønnespåk, være ærlig med meg selv og jeg håper jeg er blitt mer lyttende - til Gud, til hele meg som menneske - ånd, sjel og legeme - og til andre.

Jeg skal ikke gi deg del i hele hans biografi. Bare nevne dette: Han var den briljante ordkunstneren som fanget sine tilhørere. Professoren som ble høyt verdsatt av alle sine studenter.

Men som bar på en hudløshet, en ensomhet, et behov for å bli sett og bekreftet. Han brøt over tvert. La bak seg tiden som professor og lærer ved flere av de prestisjefylte universitetene i USA, og ble prest for psykisk utviklingshemmede i Canada og Frankrike. Her kunne han ikke briljere med sine ord, men her fant han selv legedom for sine sjelelige sår. Blant de ordløse, blant de pleietrengende, blant de som i mange menneskers øyne ingenting er.

Med årene har mange oppdaget Nouwen. Han har for dem vært en såret helbreder som har leget deres egne sår. Jeg takker Gud for hva denne mannen har vært og fremdeles er for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar