Totalt antall sidevisninger

tirsdag 17. februar 2015

Hl.Finan - biskop av Lindisfarne

Sammen med våre venner i Northumbria Community feirer vi i dag minnet om hellige Finan, som etterfulgte Aidan som biskop av Lindisfarne. Han døde 17. februar år 661, og var biskop på den hellige øya fra år 651 og frem til sin død.

Finan var opprinnelig fra Irland. På Lindisfarne bygget han en katedral viet apostelen Peter, i irsk stil med hugget eik og stråtak som han hentet fra sanddynene på Lindisfarne. Han grunnla også St.Mary ved munningen av elva Tyne. I hans tid ble kong Sigebert av Essex og kong Paeda av midtre Anglia omvendt til den kristne tro.

Det vi vet om hellige Finan har vi fra historikeren Bede. Han omtaler Finan som en mann 'som levde ærverdige liv, en biskop av stor hellighet, en veltalende lærer ... bemerkelsesverdig for sin opplæring i dyd og hans liberale utdanning, som overgår alle hans likemenn i all slags kunnskap samt i varsomhet og forsiktighet, men hovedsakelig vier seg til gode gjerninger og presenterer i sitt liv det beste eksempel på dyd'. Det er Finan som får mye av æren for at sakserne kommer til tro på Jesus.

Det er Finan som ordinerer hl.Cedd til biskop av East Saxon, og det er Finan som etablerer Abbey of Whitby, som skulle bli åstedet for kontroversene rundt dateringen av påsken, og som førte til at munkene trakk seg tilbake fra Lindisfarne.

For en tid var også Finan aktiv i et kloster på Church Island ved Lough Currane i fylket Kerry, i dag kjent som St.Finan's Church. Sør for sjøen finner vi Inis Uasal (Noble Island), en øy som er dedikert til Hl.Finan.

Finan døde og er begravd på Lindisfarne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar