Totalt antall sidevisninger

mandag 16. februar 2015

Renemandagen

I Østkirken kalles dagen i dag 'renemandagen', og er første dagen i Den store fasten. Bakgrunnen for denne dagen, finner vi i Jes 1,16-19:

'Vask dere, gjør dere rene! Få de onde gjerningene bort fra mine øyne, hold opp med å gjøre ondt, lær å gjøre godt! Søk det som er rett, hjelp den undertrykte, vær forsvarer for farløse, før enkers sak! Kom, la oss gjøre opp vår sak! sier Herren. Om syndene deres er som purpur, skal de bli hvite som snø, om de er røde som skarlagen, skal de bli hvite som ull. Hvis dere er villige og lydige, skal dere få spise det gode i landet'.

Selv om ikke vi her i Vest beregner starten på Den store fasten før Askeonsdag, tror jeg også vi har nytte av en slik dag. Dette er nemlig Den store ryddedagen.

Christine Sine, som er lege, og leder et retreatarbeid med djupe røtter i keltisk spiritualitet og anabaptismen, har gjort seg noen tanker om dette og utfordrer oss til følgende med utgangspunkt i teksten fra Jesaja:

Hva kan du rense opp i?

* Personlig: Hva slags skitt har du merket deg i ditt eget liv som du trenger å rense opp i?

* I forhold til de mest sårbare: Finnes det skitne hjørner i forhold til de holdningene vi har til mennesker blant de marginaliserte? Drar vi fordel av billig arbeidskraft? Viser forakt for de hjemløse eller mennesker med en annen etnisk bakgrunn? Hvordan kan vi arbeide for rettferdighet og medfølelse for verdens sårbare?

* I forhold til jorda? Sunn mat og en sunn jord krever gode økologiske produksjonsmetoder, ansvarlig forbruk og bevaring av jordens ressurser. Hvilke endringer kan du gjøre i din livsstil som fører til mer sunn mat og en sunn jord?

Les gjennom sitatet fra Jesaja igjen og lytt til sangen under. Lytt til Guds tilskyndelser. Hvilke andre områder av livet eller nabolaget ditt ber Gud deg om å rydde opp i iløpet av denne sesongen? Hva er de tilsiktede handlinger du må ta for å gjøre dette mulig?

https://www.youtube.com/watch?v=KsZhH5K1JI8#t=29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar