Totalt antall sidevisninger

fredag 27. februar 2015

Det mennesket kan gi Gud er sine hjertesukk


Sammen med våre venner i Ekumeniska kommuniteten i Bjärka Säby feirer vi i dag minnet om Gregorios av Narek, født i år 951 i Rshtunik i kongedømmet Armenia, som i år 301 blir det første land i verden som antar den kristne tro som sin statsreligion. Det er apostlene Taddeus og Bartoholmeos som bringer evangeliet til dette landet som ligger inneklemt mellom Tyrkia og Iran.

900-tallet var en åndelig blomstringstid for Armenia. Det er på denne tiden Gregorios blir født, som sønnen til landets erkebiskop. Når hans mor dør blir Gregorios overlatt til det lokale klosteret, hvor han blir fostret opp.

I klosteret fikk han mulighet til å lære seg å lese og skrive, og her fantes et rikt bibliotek og med iver fordypet Gregorios seg i de greske og syriske teologene. Med tiden skulle disse studiene og dypdykkene i den rike kristne tradisjonen, føre til at Gregorios ble Armenias første mer betydningsfulle poet. Han har forfattet flere kommentarer til Høysangen og mange hymner og egen poesi. Han utgav også en egen bønnebok med klagesanger. Den er blitt oversatt til en rekke språk.

Gregorios holdt til i klosteret Narekavank, hvor han også døde i år 1003.

Det fortelles at noen av brødrene i klosteret en dag kom til Gregorios og spurte ham:

- Hva kan et menneske gi til Gud, som er alle tings skaper og som inneslutter alt?

Gregorios ba om betenkningstid og kom så tilbake med dette svaret:

- Sine hjertesukk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar