Totalt antall sidevisninger

lørdag 25. juli 2015

Apostelen Jakob - en martyr

Menighetens martyrhistorie er lang. Den strekker seg tilbake til urmenighetens dager. Den første som nevnes er diakonen Stefanus, den andre som nevnes med navn er apostelen Jakob. Vi leser om ham i Apg 12,1-2:

'På denne tiden la kong Herodes hånd på noen av menigheten, og mishandlet dem. Jakob, Johannes' bror, drepte han med sverd ...'

I dag er det minnedagen for apostelen Jakob, en av aller første disiplene som Jesus kaller. Han skulle utgjøre den innerste, mest betrodde, kretsen av disiplene. Sammen med Peter og Johannes, er det Jakob Jesus tar med seg når Han dekker opp datteren til synagogeforstanderen Jairus, når Han klatrer opp på Taborfjellet og i Getsemane.

Det er mens Jesus vandrer langs Galileasjøen at Han kaller Jakob og broren hans, Johannes. De to må ha vært noen temperamentsfulle unge menn den gangen, siden Jesus gav dem tilnavnet 'Tordensønnene'. Fra evangeliene minnes vi også at Jakob ville kalle ned ild fra himmelen over dem som nektet å ta imot Jesus i byen sin. Det er klart at du har igjen et godt stykke på veien til åndelig modenhet når du kan tenke slik!

Men Jakob skulle likevel bli en av søylene i den første menighetens tid, og som uredd sto for sannheten helt til han led martyrdøden. Regimet til kong Herodes Agrippa var brutalt.

Det finnes en legende knyttet til Jakobs navn. Før sin død skal han ha forkynt evangeliet i Galicia, og hans døde kropp skal ha blitt tatt vare på og skal ha blitt begravd på det stedet som kalles Santiago di Compostela. Hit vandrer den dag i dag tusenvis av pilegrimer. Legenden er fra 700-tallet og det er få ting som tyder på at det er noe annet enn en legende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar