Totalt antall sidevisninger

mandag 10. september 2012

Abba Poimen

I dag feirer vi sammen med våre koptiske venner, Abba Poimen, en av de store ørkenfedrene. Han levde i den delen av den egyptiske ørken som kalles Sketis, under den siste delen av 300-tallet og på begynnelsen av 400-tallet.

Det er to ting som spesielt må nevnes når det gjelder denne Gudsvennen! Det ene er at en åttendedel av Apophtegmata Patrum, oversatt som 'Ørkenens tankespråk', kan tilskrives abba Poimen. Samlingen av tankespråk som kommer fra Abba Poimen utgjør selve kjernen i Apophtegmata Patrum, og er etter hva vi kjenner til dens mest opprinnelige delen av dem.                                   

Det andre er at han hadde en uvanlig evne til å skille ånder. Kanskje Kirkens aller største behov.

Hans livshistorie er for det meste ukjent for oss. Vi vet at han ble født på midten av 300-tallet, og at han kom til Sketis sammen med seks andre brødre. Han skulle bli en av de mest betydningsfulle åndelige skikkelser i sin samtid.

Følgende historie fortelles om Abba Poimen:

'Da han var ung, gikk han en gang til en viss abba for å rådføre seg med ham om tre tanker han hadde. Når han kom fram til abbaen, hadde han glemt den ene av de tre tankene og han gikk tilbake til sin celle. Når han strakte ut hendene for å vri om nøkkelen, husket han ordet han hadde glemt. Han lot nøkkelen stå i døra og gikk tilbake til abbaen. Abbaen sa til ham: 'Broder, det tok ikke lang tid før du kom tilbake!' Da fortalte han: 'Når jeg strakte ut hånden for å ta nøkkelen, husket jeg ordet som jeg søkte, og derfor åpnet jeg ikke men kom tilbake'. Nå var veien svært lang, og abbaen sa til ham: 'Poimen, hyrde for hjorden (hans navn betyr det), ditt navn skal nevnes i hele Egypt'.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar