Totalt antall sidevisninger

tirsdag 18. september 2012

Jacques Berthier - Taize komponisten

Etter som årene går blir jeg mer og mer takknemlig for den sangskatten som de meditative lovprisningshymnene Taize representerer. Mange av dem er komponert av Jacques Berthier (bildet). Taize-hymnene skaper ikke bare en vidunderlig lovsang til Gud, men de bringer også med seg en atmosfære av fred.

Hvem var så Jacques Berthier? Han var født i Auxerre i Frankrike, 27. juni i 1923. Begge hans foreldre var musikere. Faren var kapellmester og organist i katedralen i Auxerre. Selv fikk Jacques Berthier først sin musikalske opplæring av sine foreldre, før han studerte ved Cesar Frank School i Paris.

Det var i 1955 at han først ble spurt om han kunne lage musikk for den økumeniske kommuniteten i Taize. På det tidspunktet besto den av en monastisk kommunitet på 20 brødre. Seks år senere ble han organist i Jesuittenes kirke i Paris, Saint-Ignace, hvor han arbeidet trofast frem til sin død, 27. juni 1994.

I 1975 ble han på nytt spurt om å komponere for Taize. Denne gangen skaper han de unike korene som nå synges av tusener, kanskje millioner av mennesker, verden over. I over 20 skapte han ulike kor som er blitt selve 'varemerket' for Taize. Den mest kjente av dem er 'Laudate omnes gentes' - 'Syng lovsang hele jorden'.

Den meditative sangen
Taize kommuniteten skriver selv om disse sangene: 'I den meditative sangen synger vi enkle ord. Etter hvert som sangen blir gjentatt mange ganger, kan disse ordene vandre fra hodet og ned i hjertet og synke djupt inn i oss. Å synge blir å lytte til Guds ord. I sangen og stillheten kan vi være hos Gud. Når vi synger, er det som om tonene lager et hellig rom rundt oss, uansett hvor vi er'.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar