Totalt antall sidevisninger

søndag 31. august 2014

Aidan - beder, klosterbygger og menighetsplanter

Hellige Aidan er kalt for Northumbrias apostel og grunnleggeren av det berømte klosteret på den hellige øya, Lindisfarne, og øyas første biskop.

I dag feirer vi hans minnedag sammen med vennene våre i Northumbria Community.

Han var fra Irland, fødselsåret er ukjent. Sannsynligvis født i Connaught. Det vi vet er at han var var munk bosatt i klosterfellesskapet på Iona.

Den kristne tro kom veien via Romerriket til England, men med Romerikets forfall, fikk hedenskapet en renessanse i den nordlige delen av England. Siden 616 e.Kr hadde kong Oswald av Northumbria levd på Iona i klosteret der. Her ble kongen omvendt og ble døpt. I år 634 da han igjen ble konge over Northumbria, var han fast bestemt på å bringe den kristne tro til disse hedenske områdene.

Siden kongen hadde et så godt forhold til klosteret på Iona, ønsket han å hente misjonærer derfra, i stedet for de klostrene som var en del av Den romerske-katolske kirken. Den første som Iona-klosteret sendte ut var en ny biskop med navn Corman, men han kom snart tilbake til Iona bare for å fortelle at hedningene i Northumbria var for sta til å bli omvendt!

Aidan derimot var ikke så overbevist om Colmans metoder, og ble snart sendt ut som Colmans erstatter. Det skjedde i år 635.

Aidan valgte øya Lindisfarne som sin misjonsbase. Kong Oswald, som snakket irsk, måtte ofte tolke for Aidan og munkene hans, som til å begynne med ikke snakket engelsk. Når kong Oswald døde, ble han støttet av kong Oswin, og de to ble gode venner.

Aidan gikk fra landsby til landsby. Samtalte med folk på en vennlig måte, og skapte sakte, men sikkert, interesse for den kristne troen. Kongen skal ha gitt Aidan en hest, slik at han skulle slippe å gå, men han ga bort hesten til en tigger. Det var den vennligheten Aidan og hans munker viste alle mennesker, som gjorde at hedningene etter hvert vendte om og fulgte Jesus.

På Lindisfarne trente Aidan 12 unge menn, slik at kirkens fremtidige lederskap var engelsk.

I år 651 angrep en hedensk arme Bamburgh, og forsøkte å sette bymuren i brann. Aidan skal da ha gått inn i forbønn for byen, vinden snudde, røyken drev mot fiendehæren og den flyktet!

Aidans venn, Hl.Oswin av Deira, ble myrdet i 651. 12 dager senere døde Aidan, 31. august, det 17 året av hans biskopgjerning. Han var blitt syk mens han oppholdt seg på slottet Bamburgh og døde i det han lente seg mot veggen til en lokal kirke.

Hellige Aidan var rotfestet i den keltiske kristne arven, og klosteret han grunnla ble fødestue for nye menigheter og klostre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar