Totalt antall sidevisninger

tirsdag 16. juni 2015

Johannes Tauler - banebryter for Reformasjonen

Mystikeren, teologen og skribenten Johannes Tauler, hvis minnedag vi feirer i dag, var en sterk påvirkningskilde for flere av reformasjonstidens frontfigurer. Martin Luther skrev om ham til sin gode venn Georg Spalatin:

'Jeg ber deg ennå en gang, og du bør følge mitt råd: Kjøp deg Tauler-boken som nå er kommet. For det er en bok hvor du vil finne en slik kraft av det rene saliggjørende lærdom. Alt annet blir jordisk og kjødelig sammenlignet med dette, selv om det er på gresk, latin eller hebraisk'.

Det samme sterke vitnesbyrdet gir Philipp Melanchthon, Joakim Neander og andre.

Vår egen Hans Nielsen Hauge var ikke mindre begeistret over Tauler:

'Den andre høsten fant jeg Tauler's omvendelseshistorie. Denne boken lærte meg å føle dybden av den brann som man kan drikke det åndelige vann av, og gjennom det renses i sitt eget hjerte'.

Hauge sørget for å få utgitt den på norsk i 1798, og den ble så populær som oppbyggelsesbok at den kom i fem opplag!

Sjømannspresten, Hans Jacob Frøen, sørget for at også vi fikk del i denne åndelige rikdommen, gjennom en nyutgivelse på Agape forlag. Bak prosjektet sto: Reidar Strand, Steiner Thorvaldsen og Anne Stangebye. Boken ble utgitt i 1978, og må nok letes opp på et bibliotek eller antikvariat om du ikke allerede har den i bokhylla.

Ved siden av Bibelen og Luthers lille katekisme var det 'Mesterboken' som mer enn noe annet skrift kom til å bli til stor hjelp for Hauge i hans personlige vandring med Jesus.

Domminikanermunken Johannes Tauler (ca 1300-1361), var kanskje Middelalderens største predikant. Selv om han levde og døde som munk i en svært mørk tid åndelig sett, så vitner hans prekener og bøkene hans om at han har brutt gjennom det beksvarte mørket og banet veien for Reformasjonen. Boken, vi her snakker om, ble til i Tyskland - og er en del av hans samlede verker - på 1300-tallet i en vekkelsesbevegelse som gikk under navnet 'Gudsvennene'.

'Gudsvennene' var et kommunitetslignende fellesskap. Med tiden vokste det frem en mengde slike små fellesskap der man søkte å fordjupe troen ved å leve nær evangeliene og fornye den personlige bønnen.

Undervisningen Johannes Tauler gav var inspirert av kirkefedrene, men også av en av samtidens store åndelige veiledere: Mester Eckhardt. Men der hvor Eckhardt er djupsindig er Tauler praktisk og jordnær, med det siktemål at han skal hjelpe sine tilhørere til en mer inderlig overgivelse til evangeliet i hverdagen.

NB! Etter at artikkelen var skrevet har jeg funnet ut at 'Mesterboken' faktisk er i salg! Det er kjempegode nyheter:

Følg denne linken: http://www.vivo.no/?page=search&action=search&shop=bm_bokogmedia&enc=%E2%84%A2&searchStr=Mesterboken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar