Totalt antall sidevisninger

onsdag 26. august 2015

Kommunitetsgrunnleggeren Ninian

I dag feirer vi en av de mest markante åndelige skikkelsene i den keltiske tradisjonen: Hl.Ninian, født i det keltiske kongedømmet Rheged, lokalisert der hvor vi i dag finner Galloway i den nordlige delen av Cumbria.

Vi vet ikke hvordan han ble en etterfølger av Kristus, men det skjedde på den tiden Britannia var en del av Romerriket. En lengsel ble lagt ned i ham om å reise til Roma for å studere den kristne tro nærmere. På en eller annen måte hadde han hørt om Hl.Martin av Tours, som var blitt kjent for sine monastiske kommuniteter, etablert som en reaksjon mot den økende trenden om å gjøre kirken mer verdslig og militaristisk.

På vei gjennom Frankrike tok Ninian kontakt med Martin av Tours og ble med det samme ett med hans mål og livsmønster.

Ninian bestemte seg for å etablere en lignende kommunitet i sitt hjem og etablerte i Galloway med sitt 'Candida Casa' - 'Det hvite hus' - bygget i stein i romersk stil. Senere ville sakserne kalle hele landsbyen for 'Whithorn', som i dette området er et navn for nettopp 'Det hvite hus'. Dette hvite klosteret kunne man se klart og tydelig ute fra havet, og det tiltrakk seg reisende som kom farende fra de omkringliggende landene, slik Ninian hadde reist rundt i Europa for å lære Kristus å kjenne.

De som kom til hellige Ninian fikk oppleve stor gjestfrihet. Han lærte dem å Guds beskyttelse ved å tegne en bønnesirkel rundt dem og deres kjære. De besøkende tok med seg hans bønneundervisning hjem til der de bodde, og slik spredte den seg.

Ninian underviste også kommende misjonærer, blant annet den misjonæren som senere skulle bli redskapet til at Columba av Iona skulle bli en kristen.

På øya Man etablerte munker fra Whitehorn en kommunitet til minne om Ninian.

Han døde 26. august 432.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar