Totalt antall sidevisninger

mandag 14. januar 2013

Hl.Mungo - en kjær åndelig veileder blant kelterne

I dag feirer vi minnet om Hl.Kentigern, eller Mungo, som ble brukt som kjælenavn om denne hellige mannen. Han var en samtidig med en annen kjær keltisk helgen, nemlig Columba.

Vi vet ikke når han ble født. Han kom fra kongelig byrd. Hans mor, Teneu, var datter av kong Lleuddun, som regjerte over Haddington i det som nå er Skottland, sannsynligvis dreide det seg om Kongeriket Gododdin i Det Gamle Nord. Hun skal ha blitt gravid etter å ha blitt forført av Owain mab Urien. Når faren fikk vite dette ble han rasende, og kastet henne utenfor en høyde ved Traprain Law. Teneu overlevde.

Mungo fikk sin oppdragelse av den hellige Serf som hadde sin tjeneste blant picerne. Det var Serf som gav Kentigern kjælenavnet Mungo.

25 år gammel begynner Mungo misjonsarbeid i Clyde, der hvor det moderne Glasgow befinner seg i dag. Den kristne tro hadde blitt introdusert i regionen av Hellige Ninian. I 13 år arbeidet Mungo i dette området, og levde et liv i bønn i en liten hytte, hvor han gjennom levd liv fikk føre mange til personlig tro på Jesus.

En sterk anti-kristen bevegelse i Strathclyde, ledet an av kong Morken, førte til at Mungo måtte forlate området, og han trakk seg tilbake til Wales, via Combria. En tid bodde han sammen med Hl.David (500-589), en walisisk helgen, og dro så videre til Gwynedd hvor han fikk bygget en katedral i Llanelwy. Mens han var der dro han på pilgrimstur til Rom.

I noen år drev Mungo et evangeliseringarbeide i Galloway distriktet. Etter en tid returnerte han til Glasgow hvor en stor kommunitet vokste opp rundt ham, kjent som Clas-gu. Dette ordet betyr 'den kjære familien'. Det sier ikke så rent lite om hva slags kommunitet dette var!

Det var i nærheten, i Kilmacolm, at Mungo traff Hl.Columba, som på den tiden arbeidet i Strathtay. De to hellige mennene omfavnet hverandre, snakket lenge sammen og byttet hyrdestaver!

På sine gamle dager ble Mungo ganske så skrøpelig. Han døde sannsynligvis mens han tok et bad, søndag 13. januar år 614.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar