Totalt antall sidevisninger

mandag 28. januar 2013

Canaire - beder og eneboer

I dag feirer vi Canaire (født ca 530). Hun levde som eneboer i en celle hun hadde bygget nær Bantry Bar i det sørlige Irland. En natt da hun ba så hun i et syn alle Irlands kirker fremfor seg. Det synes som om et tårn av ild reiste seg ved hver av kirkene. Det høyeste av disse tårnene, og det som reiste seg rett opp mot himmelen, kom fra Inis Cathaig, øya som nå går under navnet Scattery Island, hvor Hl.Senan levde og ba. Hl.Senan var kjent for sin hellighet og de under som skjedde når han ba.

Canaire ble overbevist om at dette for henne skulle være et oppstandelsens sted. Det vil si: det var her hun skulle dø, for så å bli reist opp til det evige liv. Så hun la ut på reisen med det samme. Hun hadde ingen til å vise henne vei, unntatt tårnet av ild, som fortsatte å brenne - dag og natt - til hun var fremme. Når hun hadde nådd stranden, fullførte hun det siste veistykket til fots. Det var som om hun gikk på vannet, som bar henne.

Senan møtte henne, og sa: 'Gå til din søster som lever på øya øst for denne. Så kan du være hennes gjest'. 'Det er ikke derfor jeg har kommet', sa Canaire, 'men for å finne gjestfrihet hos deg her på denne øya'.

Senan insisterte på at bare menn hadde adgang til øya, selv som gjester. Da svarte Canaire:
'Kristus kom for å forløse kvinner like mye som Han kom for å forløse menn. Han led like mye for kvinnene, som for mennene. Både menn og kvinner trer inn i det himmelske riket. Så, hvorfor skulle ikke kvinner få leve på denne øya?'

For å ære hennes stahet gav Senan etter og gav henne det hun ba om: deltagelse i nattverden, og et sted for henne til å leve. I det øyeblikket hun tok imot nattverden, ble hun tatt hjem til Gud. Canaire hadde sannsynligvis en positiv innvirkning på Senan. Tidlig legendemateriale forteller at Aidian av Lindisfarne og han var mentor for både menn og kvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar