Totalt antall sidevisninger

søndag 6. januar 2013

Juliansk julaften

En velsignet julehøytid ønskes alle våre venner som følger den julianske kirkekalenderen! I dag er det kvelden før Kristi fødsel i følge den. I morgen er det deres 1.juledag.

Gårdagen - altså 5. januar - er blitt kalt 'Tolvtedag jul'. Mange steder ble den også kalt 'Gamle julaften', og det helt opp til vår egen tid. Dette på grunn av den tidsforskyvning som omleggingen til den gregorianske kalenderen skapte etter år 1700. Den medførte en forskyvning på ti dager. I folkelig tidsregning kunne man lenge etterpå finne spor av den gamle julianske kalenderen, ved at en rekke høytidsdager kom 10.-12. dager for sent.

Tolvtedag jul skulle man la alt arbeid ligge. Mange steder var det likevel skikk å støpe trearmede 'helligetrekongers lys' til bruk neste dag, altså idag på Hellige Trekongers dag.

I det nye året kommer vi ved siden av de hvis minnedager vi vanligvis presenterer her på denne bloggen og som er en del av vårt eget synaxarium, også presentere minnedager til hellige menn og kvinner som følger den julianske kirkekalenderen. Et synaxarium er en samling med martyr- og beretninger om hellige menn og kvinner som er en del av kirkens levende minne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar