Totalt antall sidevisninger

torsdag 5. juni 2014

Elisabeth Hesselblad - en rettferdig blant folkene

En dag forsinket skal vi feire minnet om Elisabeth Hesselblad (bildet) fra Fåglavik i Västergötland  i Kristi himmelfartskapellet.

Hun er en av de 'rettferdige blant folkene', den fremste hedersbevisning en ikke-jøde kan få fra staten Israel. Elisabeth Hesselblad fikk den for å ha reddet mange jøder under krigen.

Elisabeth Hesselblad ble født 4.juni 1870. 18 år gammel utvandret hun til Amerika. I New York utdannet hun seg til å bli sykepleier. Drømmen var en dag å bli lege. Men når dagen for eksamen nærmet seg, ble hun alvorlig syk. Legene som behandlet henne kunne fortelle at sykdommen var uhelbredelig.

Elisbeth Hesselblad hadde blitt opptatt i Den romersk-katolske kirke i 1902. Når hun nå hadde fått beskjed om at hun var uhelbredelig syk, valgte hun å reise til Rom for å tilbringe den tiden hun hadde igjen å leve der. Hun fikk bo i huset der den hellige Birgitta hadde bodd. Hun kom hit den 25.mars i 1904. Karmelittsøstrene hadde den gangen ansvaret for huset i Piazza Farnese.

Etter en tid i dette huset ble helsen til Elisabeth Hesselblad bedre.

På denne tiden fantes det ingen birgettinere i Rom. Med spesiell tillatelse fra pave Pius X fikk Elisabeth ikle seg Birgetinerordenens drakt, og i årene som fulgte arbeidet hun med å fornye denne klosterordenen.

Seks år senere - i 1911 - kunne hun grunnlegge en liten kommunitet i en liten leilighet i Birgitta-huset på Piazza Farnasse, og her kunne hun ta imot de aller første novisene.

I 1923 kom Elisabeth Hesselblad til Sverige. Til Vadstena i forbindelse med 550 års feiringen av den hellige Birgittas død. Hun fikk da biskopens tillatelse til å etablere den nye grenen av Birgittinerne i Sverige.

Man fant et hus i Djursholm, med utsikt over et vann, og dette skulle vise seg å bli et flott sted for å innby til retreater. Men reaksjonene i Sverige var sterke. Til å begynne med måtte man kalle dette stedet et hvilehjem, men i praksis utgjorde dette huset det første birgittinerkloster i Sverige på 300 år.

Etter en tid fikk de også erverve seg Birgittas hus i Rom - Casa di Santa Brigida. Dette er nå moderhuset til et 40-talls klostre som tilhører ordenen.

Den 24.april 1958 døde Elisabeth Hesselblad i sin celle. Det skjedde tidlig på morgenen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar