Totalt antall sidevisninger

onsdag 4. juni 2014

Eadfrith - skriveren

Det er vakkert! Dette er en illustrasjon fra Evangeliet etter Matteus, hentet fra de berømte 'Lindisfarne-evangeliene'.

I dag feirer vi minnedagen til Eadfrith (død i 721). I kolofonen som er lagt til det berømte Lindisfarne-evangeliet, står det at Eadfrith var den skriftlærde og ansvarlig for arbeidet. Lindisfarne-evangeliene er en særdeles nydelig illustrert og evangeliebok laget omlag år 700 i klosteret på den hellige øya Lindisfarne. Til venstre ser du et eksempel på hvor vakker den er. Det sies at den endelige utførelsen av denne helt unike evangelieboken ble utført for å ære minnet om hellige Eadfrith.

Det er ikke mye vi vet om ham. Han var biskop av Lindisfarne, sannsynligvis fra år 698 og frem til sin død. Eadfrith sørget for at det ble skrevet en beretning om Hellige Cuthbert. Den ble utgitt mellom år 699 og 705, og ble senere revidert av historikeren Bede.

Eadfrith hadde også tilsyn med eneboerstedet på Indre Farne, en øy langs kysten av Northumberland. Her restaurerte han oratoriet. På denne eneboerstedet hadde hellige Cuthbert bodd ved ulike anledninger.

Når vikingene angrep Lindisfarne ble levningene av Eadfrith sammen med levningene av Cuthbert tatt hånd om og ført i sikkerhet. I 995 ble disse levningene skrinlagt i katedralen i Durham.

Sammen med våre venner i Northumbria Community, ber vi:

Hvilket vidunderlig arbeid, Herre, det er å kopiere evangeliene,
og hvor vakre er ikke disse sidene,
med hvilken kjærlighet 
og tjeneste for Jesus vår Frelser.
Vi takker Deg for alle
som har gjort og gjør Ditt ord
tilgjengelig for verden.
Hjelp meg til å spille min rolle,
ved Helligåndens ledelse,
til Ditt navns ære.
Amen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar