Totalt antall sidevisninger

onsdag 16. juli 2014

Fader Bishoy - et eksempel til etterfølgelse, del 1

Sammen med våre koptiske venner feiret vi i går minnet om Hl.Bishoy (320-417 e.Kr) - ørkenens stjerne.

I to - kanskje tre - artikler skal jeg forsøke å tegne et portrett av denne mannen, som har så mye å lære oss om det å etterfølge Kristus.

Han ble født i en by som kalles Shansa i Egypt, og hadde seks brødre. Hans mor så en engel i et syn som sa til henne: 'Herren sier til deg, gi meg en av sønnene dine slik at han kan tjene meg'.

Hun svarte: 'Herre, ta hvem Du vil'.

Engelen tok hånden Anba Bishoy, som var tynn og hvis kropp var skrøpelig. Hans mor sa til engelen: 'Min Herre, ta en av de sterke slik at han kan tjene Herren'. 'Dette er den som Herren har valgt ut', svarte engelen henne.

Senere vandret Hl.Bishoy ut i Sheheet-ørkenen og ble en munk under veiledning av Anba Bemwah (Bamouyah). Her ute i ødemarken lærte han Kristus å kjenne på djupet.

Det var omlag på denne tiden at en asket - en gammel mann fra Ansena-fjellet som var kjent for sin rettferdighet, og som mange samlet seg om - kom til ham. Den gamle mannen hadde rotet seg bort fra den sanne troen, og var forført av djevelen. Han lærte nemlig at det ikke fantes noen Hellig Ånd, og mange ble forført av hans lære.

Anba Bishoy flettet en kurv til ham med tre ører. En dag besøkte han den gamle mannen og hans tilhengere, og gav ham den flettede kurven. De spurte ham da om hvorfor han hadde flettet en kurv med tre ører? 

Han svarte: 'Jeg har en Treenighet, og alt jeg gjør, er lik Treenigheten'.

'Er det virkelig noe som kalles Hellig Ånd?' svarte de ham. 

Så forklarte han dem ut fra Den Hellige Skrift, både fra Det gamle- og Det nye testamente. Han forklarte for dem at Helligånden er En av tre personer i Treenigheten. Han overbeviste dem, og de vendte tilbake til den sanne troen. Så vendte han tilbake til sitt kloster i Skete (Shiheet)

Når så barbarerne invaderte ørkenen forlot han klosteret og bodde på Ansena fjellet, hvor han også døde. Etter at forfølgelsestiden var slutt brakte de hans døde kropp tilbake til klosteret i ødemarken ved Shiheet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar