Totalt antall sidevisninger

tirsdag 22. juli 2014

Tusenvis i prosesjon for Hl.Sergeij av Radonesh

Patriark Kyill ledet an da tusenvis av mennesker tok til gatene 16. juli, for å gå i prosesjon fra Straropegial klosteret i Khotkovo, en av Moskvas drabantbyer, til Bebudelsesmarken i Sergiev Posad.

Anledningen var det pågående 700 års jubileet til den russiske helgenen, Sergij av Radonesh.

Sergeij av Radonesh (1314-1392) spiller en svært viktig rolle i den russiske fromhetstradisjonen, som den viktigste representanten for en av bølgene av ørkentradisjonen som kommer fra Athos-fjellet inn over det veldige russiske riket. For disse impulsene kom i ulike bølger. Hans liv minner veldig mye om selve ørkenpioneren: Antonios den store. Men det er samtidig også historien om den ordblinde gutten, født inn i en adelsfamilie, som ender opp som Russlands nasjonale helgen.

Det er en fascinerende historie. Det samme er 700 års jubileet. Hvordan kan det ha seg at tusenvis av mennesker vil gå i en prosesjon for å ære minnet om en mann som døde for så mange år siden?

Det handler om at kristendommen er kropp. Liv - forkroppslighet. Ikke en ide, ikke først og fremst læresetninger, men liv.

Og i Sergeij's tilfelle leves dette livet ut på en slik måte at mennesker merket seg at Kristus vant skikkelse i denne enkle munkens liv.

Jeg kommer tilbake med en artikkelserie om den hellige Sergeij, men først skal jeg føre ferdig serien om Hl.Bishoy. Følg med!

Foto: Patriarchia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar