Totalt antall sidevisninger

fredag 16. august 2013

Taize - et lavmælt liv levd som en rungende protest mot splittelsens skandale i Kristi kirke

Jeg undres på hvor mange mennesker som er blitt berørt av det liv bror Roger levde, og som fikk et nytt møte med Kristus gjennom ham? Gud alene vet. Men vi snakker om tusener. Selv fikk jeg for noen år siden tilbringe noen timer sammen med ham - det gjorde et uutslettelig inntrykk. Bror Roger, grunnleggeren av den økumeniske kommuniteten i Taize, bar noe av Kristus med seg. Den milde, snille, gode mannen, med det varme smilet, var en usedvanlig ambassadør for Guds rike.

I dag er det hans minnedag. Og det er mange, gode, grunner til å feire det rike livet han fikk leve.

Kommuniteten i Taize vokste frem i et blødende Europa, så fylt med hat og vold.  En ung mann nettopp avsluttet sine teologiske studier i Lausanne og Strasbourg. På sykkel tok han fatt på en ferd som skulle ende opp i den lille landsbyen Taize i Bourgogne. Roger Schutz, som den unge mannen het, var fylt av en ganske annen brann enn den som brant rundt ham: forsoning og enhet.

Taize var på denne tiden okkupert av tyskerne. Med stor fare for sitt eget liv begynte den protestantiske pastoren, Roger Schutz, å skjule jøder. Han hjalp dem over grensen til Sveits. I 1942 blir han angitt til tyskerne, og må flykte for å redde sitt liv.

Men han har lagt hjertet sitt igjen i Taize. Hit vil han tilbake, og her drømmer han om at det skal vokse frem en kristen monastisk kommunitet.

To år senere vendte Roger Schutz tilbake til Taize. Denne gangen sammen med tre brødre som delte hans kall. Dette skulle bli den spede begynnelsen til den økumeniske kommuniteten i Taize, som hvert eneste år drar tusenvis av ungdommer til deres sommersammenkomster. Jeg vet ikke om noen kristne sammenhenger som samler så mange ungdommer, på tvers av kirkesamfunnene, som Taize gjør. De dras til bibelsamtalene, lovsangen og nattverdfeiringen - og selvsagt fellesskapet med ungdommer fra hele verden.

Langsomt ble kommuniteten i Taize bygget. Et livsfellesskap i etterfølgelse av Jesus vokste fram. På tvers av skillelinjene som kirkesamfunnene har skapt. Kommuniteten i Taize ble grunnlagt i 1949 da de første syv brødrene gav sine løfter. Til å begynne med var det var protestanter blant brødrene som sluttet seg til, I 1969 ble det også mulig for katolikker å gjøre det.

Siden den gangen har den økumeniske kommuniteten i Taize utviklet seg til å bli et åndelig kraftsenter i Europa. 'Brødenes lavmælte liv er en rungende protest mot splittelsens skandale i Kristi kirke', skriver en annen kommunitet som betyr mye for mange her i Skandinavia, 'Ekumeniska kommuniteten i Bjärka Säby om Taize.

Bror Roger ble stukket ned og drept av en sinnsforvirret kvinne under kveldsbønnen i Taize, 16.august 2005, en uke etter at han hadde feiret sin 90 års dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar