Totalt antall sidevisninger

lørdag 8. februar 2014

Den røde biskopen

En dag forsinket feirer vi minnedagen til Don Helder Camara (bldet), en av de aller fremste representantene for den såkalte frigjøringsteologien.  Elsket og hatet - ikke minst fryktet av maktens elite, også den kirkelige. Om Don Helmer Camara kan det bokstavelig talt sies at han 'talte Roma midt imot'. For den gangen var frigjøringsteologien farlig! Den ble en trussel mot de rikes rikdom og deres utnyttelse av de fattige.

Så tjente han da også som prest og erkebiskop i en farlig og utfordrende tid i Brasil, nemlig under det brutale militærregimet i årene 1964-1985.

Han er berømt for sitt utsagn: 'Når jeg gir mat til de fattige, kaller de meg en helgen. Når de spør hvorfor de er fattige, kaller de meg en kommunist'.

Erkebiskop Camara, som er født 7. februar 1909, i den nordøstlige delen av Brasil, sluttet seg som prest til en konservativ politisk bevegelse, men i møte med de fattigste av de fattige i Rio de Janeiro, endret hans politiske engasjement seg. Han ble en ivrig talsmann for rettferdighet for de fattige og undertrykte. Camara fikk tilnavnet 'den røde biskopen'. Det var ikke uten videre positivt. Man ville gjerne få brakt ham til taushet med å kalle ham kommunist. Dermed var han stemplet. Men så enkelt var det ikke med Don Helder Camara.

Han ble foreslått til Nobels fredspris i 1973, men fikk den ikke. Don Helder Camara arbeidet utrettelig for demokrati og menneskerettigheter, selv om han var vitne til at hans prestekollegaer og venner ble fengslet, torturert og drept.

Folket elsket ham. Når en leiemorder en dag banket på hans dør, ble han så beveget av å se Camara at han utbrøt: 'Jeg kan ikke drepe deg - du er en av Herrens egne'.

Don Helder Camara døde 90 år gammel, 27. august 1999.

På norsk finnes det en bok av ham: Tusen grunner til å leve, utgitt av Verbum i 2001.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar