Totalt antall sidevisninger

mandag 19. mars 2012

Josef - Jesu fosterfar, en fattig men trofast ektemann

Josef, fosterfar til Jesus var trofastheten selv! Han hadde inngått forlovelse med Maria, og da det ble kjent at hun var med barn på forunderlig vis, velger han ikke - slik det må ha vært forventet av ham på grunn av de rådende omstendighetene, å skilles fra henne, men sto ved hennes side. Tenk på ryktene som gikk. Ei ung jødisk tenåringsmor som var blitt gravid, og som attpåtil hevdet at unnfangelsen hadde skjedd fordi Den Hellige Ånd hadde kommet over henne. I manges øyne må Maria ha vært en løgnaktig horkvinne. Og dermed kunne hun også ha blitt steinet.

Men Josef, den fattige snekkeren fra Nasaret, forble trofast.

Det er ikke mye vi vet om ham, og han forsvinner da også stille ut av historien. Mest sannsynlig døde han tidlig. Men Josef spiller en svært viktig rolle i frelseshistorien. Det er han som får det ærerike oppdrag å Marias sønn Messiastittelen!

'Men han levde ikke med henne før hun hadde født en sønn. Og han gav ham navnet Jesus'. (Matt 1,25)

Det er også Josef som beskytter den lille familien når den er på flukt, både i hjemlandet og mens Maria, Jesus og Josef lever som flytktninger i Egypt. Det er i det hele tatt gripende å lese om hvordan denne mannen gir seg til Jesu mor og til sin fostersønn.

Forunderlig må det ha vært å vite at det barnet han har tatt på seg ansvaret for er ingen ringere enn Guds Sønn. Han fikk med seg i hvert fall barneårene til Jesus, og må ha lekt med ham og tømmermannen må ha lært opp sønnen i sitt yrke.

Både Josef og Maria blir i evangeliene betraktet som Jesu foreldre:

'Se, din far og jeg har engstet oss og lett etter deg'. (Luk 2,48)

Nasaret var i de årene Jesus vokste opp et sted preget av fattigdom, og Josef og Maria var nok blant de fattigste av de fattige i landet. Stedet hadde også dårlig rykte på seg. Den lille fattige familien livnærte seg gjennom tømmermannsvirksomheten til Josef. Også av dette har vi mye å lære om Jesus, Han som forlot himmelens herlighet for 'å slå opp sitt telt iblant oss'. (Joh 1,14 -bokstavelig oversettelse)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar