Totalt antall sidevisninger

fredag 19. april 2013

Hellige Brendan - klosterbygger og sjøfarer

Rettelse: Vi var nok litt tidlig ute med denne feiringen. Jeg så feil på kalenderen. Minnedagen er 16.mai! Så da får vi feire dagen når den kommer, en gang til.

Tirsdag denne uken feiret vi minnedag for Hl.Brendan eller Brendan Sjøfareren, født ca 486 og død 578 eller 583. Navnet Sjøfareren fikk han på grunn av boken Brendans reiser, som forteller historien om hans reise sammen med 60 munker i skinnkledde båter da han bare var syv år gammel. De lette etter 'det forjettede land' i Atlanterhavet. Hvor dette landet var er det stor usikkerhet om. Noen mener det kan være snakk om Hebridene, Island og Nord-Amerika.

Hellige Brendan er en av Irlands mest berømte helgener, og regnes med til gruppen Irlands 12 apostler. Disse er foruten Brendan Sjøfareren også Brendan av Birr, Canice av Aghaboe, Colum av Tir da Glas, Kieran av Colonmacnoise, Kieran av Saighir, Columba av Iona, Laserian av Inishmurray, Mobi av Glasnevin, Ninnaid av Inismacsaint, Ruhadhan av Lothra og Sinell av Cleenish.

Brendan Sjøfareren var sønn av en mann som het Findlugh, og ble antagelig født ved Tralee i Kerry. Som barn ble han overlatt til en nonne ved navn Hl.Ita, som holdt til i Killeedy. Han fikk sin utdannelse ved klosterskolen til den hellige Jarlath, og hadde biskop Erc av Kelly som lærer. Det var biskop Erc som ordinerte ham til prest i år 512.

Hellige Brendans virksomhet er først og fremst knyttet til Irlands vestlige del, men han grunnla klostre over hele Irland, med Clonfert Abbey i Galaway i år 559 som det viktigste. Det er også her han skal være gravlagt. Clonfert var et viktig kirkelig senter i tidlig kristen tid og Middelalder, ikke minst for teologisk undervisning, og ble bispesete fra 1100-tallet. Både i 844 og i 845 ble stedet plyndret av vikinger.

Hellige Brendan reiste mye, og skal blant annet ha besøkt Hl.Colomba av Iona i Argyll. Det finnes også et legendemateriale om at han grunnla klostre i Skottland og Wales, og han skal sågar ha reist til Bretagne, men alt dette er usikkert.

Brendan dør i år 578 eller 583, antageligvis mens han er på besøk hos sin søster Brig i Annaghdown i Galway.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar