Totalt antall sidevisninger

søndag 15. september 2013

Bederen med korset

Allerede i det første århundre fikk Georgia del i den kristne tro. Det skjedde gjennom apostlene Simon og Andreas. I dag feirer vi en av landets hellige, den velsignede abbed Josef av Alaverdi (død 570).

Georgia er en transkaukasisk stat med grenser til Russland i nord, Aserbajdsjan i sørøst, Armenia i sør, Tyrkia i sørvest, og Svartehavet i vest.

Josef av Alaverdi var en disippel og samtidig av Hl.Johannes av Zedazeni, som i det sjette århundre ankom Georgia sammen med 12 syriske asketer i den hensikt å evangelisere. Med velsignelse fra sin åndelige veileder, slo Josef seg ned i landsbyen Alaverdi i den østlige delen av landet. I følge tradisjonen bar han med seg et trekors, som var formet ut av korset Jesus hang på.

Den alavediske savannen var øde og ubefolket. Her begynte Josef et liv i bønn blant de ville dyrene. Den åndelige utstrålingen denne mannen hadde fikk til og med dyrene til å bli overrasket. Han ble aldri angrepet av noe dyr. En gang var en kjent adelsmann ute i skogen for å jakte. Når denne mannen så den bønnens ånd som hvilte over Josef, bøyde han seg foran ham, kysset hans hånd og spurte ydmykt om hvorfor Josef hadde slått seg ned på dette øde stedet?

Møtet med Josef skapte en djup Gudslengsel hos adelsmannen. Han ba Josef om å bygge en kirke på dette stedet, og lovet Josef økonomisk støtte. Adelsmannen sørget også for støtten til å bygge et kloster.

Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å gå om den hellige mannen som levde ute i ødemarken. Mengder med troende flokket seg om ham for å se ham og høre ham. Dette ble grunnlaget for menigheten som senere vokste frem her, og klosteret. Mange av de troende ble dratt til hans hellige liv, hans djupe kjærlighet og de miraklene som skjedde gjennom ham.

Josef ble valgt til å lede klosteret. Men han gjemte seg ikke bak klostermurene. Han korset i hånden dro ut for å forkynne evangeliet. Mange tok imot evangeliet og Josef tok selv ansvaret med å undervise dem og følge dem opp.

Når tiden for oppbrudd nærmet seg trakk Josef seg tilbake for å leve den siste tiden av sitt liv i stillhet. Omkring år 570 sovnet han stille inn. Han ble begravet i den kirken han hadde bygget opp. På 800-tallet ble den erstattet av en større katedral. Der hviler Josefs kropp den dag i dag i den vestre delen av alteret. Klosteret i Alaverdi er fortsatt i virksomhet og et viktig sentrum for den Georgiske kirken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar