Totalt antall sidevisninger

torsdag 5. september 2013

Hun gav menneskene verdigheten tilbake

Spør du folk på gata om de kan nevne navnet på en kristen som har gjort inntrykk på dem, så er det mange som never Moder Teresa. For mange står hun som et eksempel på en sann kristen og noe de forbinder noe godt med.

Jesu ord i Bergprekenen passer godt på Moder Teresa: 'Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. Slik skal også deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!' (Matt 5,14-16)

Hun het opprinnelig Anjeze Gonoxhe Bojaxhiu, og ble født i Skopje i det nåværende Makedonia, 26.august 1910. Den gangen var byen en del av det ottomanske imperiet. Navnet hennes betyr 'liten blomst' på albansk, og passer i grunnen veldig godt på hennes livsgjerning. Hun ble lærerinne i India, og møtet med de fattige av de fattigste, de døende, skulle forandre hennes liv fullstendig. I en intensiv periode opplevde hun at Jesus kom til henne, ja søkte henne opp, for å be henne trøste og styrke de som ingenting er i denne verden.

Til sin skriftefar skriver hun:

'Jeg har aldri søkt åndelige opplevelser, men Han er hos meg, rører ved meg, taler til meg dag etter dag ... Han spør: Du vil vel ikke svikte meg? Han sier: Jeg tørster.'

10.september 1946 opplever Moder Teresa det hun senere beskriver som 'et kall i kallet' mens du reiser med toget fra Calcutta til en retreat i Darjeeling. Heretter skulle hun tjene de fattige. Kallet kom fra Jesus selv. Arbeidet startet opp to år senere, i 1948, under navnet 'Barmhjertighetens søstre', og består i dag av over 4500 søstre i 133 land. De har ansvaret for hjem for døende og folk med HIV/AIDS, spedalskhet og tuberkulose. De driver suppekjøkken, barnehjem og skoler, samt rådgivningsprogram for barn og familier.

Moder Teresa sa det slik ved en anledning:

'Jeg ser Gud i hvert menneske. Når jeg vasker sårene til en spedalsk, kjenner jeg det som om jeg tar hånd om Herren selv. Det er en vidunderlig opplevelse'.

Verdighet var det menneskene opplevde som kom i berøring med Moder Teresa. Mange av oss husker den vevre lille kvinnen som mottok Nobels fredspris i Oslo i 1979. Hun døde 5.september 1997.

Vi minnes henne i Kristi himmelfartskapellet under nattverdgudstjenesten vår i kveld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar