Totalt antall sidevisninger

lørdag 21. september 2013

Matteus - Jahves gave

Jeg liker Rembrandts maleri av Matteus med engelen som hvisker ham i øret. I dag feirer denne apostelen sammen med resten av kirken - både i øst og vest.

Hans hebraiske navn - Mattijahu - betyr Jahves gave. Og han er virkelig en gave til kirken. Han ble forfatter til en helt ny genre i litteraturhistorien - evangeliene - fortellingene om Jesus. Det er gjennom Matteus at vi får del i Bergprekenen - hvor Jesus underviser oss om prinsippene og lovene for Guds rike. Hvilken skatt er ikke den! Kunne kirken i det hele tatt klart seg uten?

Matteus var en av Jesu 12 apostler og en av de fire evangelistene. Han omtaler seg selv som toller i sitt eget evangelium - Matt 9,9 og 10,3. Han er fra byen Kapernaum. En skatteinnkrever for okkupasjonsmakten hadde ikke særlig høy status i Israel på Jesu tid. Likevel blir Matteus kalt av Jesus til å bli hans etterfølger. Matteus beskriver kallsopplevelsen sin slik: 'Derfra gikk Jesus videre og fikk se en mann som satt på tollboden. Han het Matteus. Jesus sa til ham: 'Følg meg!' Og han reiste seg og fulgte ham'. (Matt 9,9) Så legger han til at Jesus på et senere tidspunkt er gjest i hans hus:
'Senere var Jesus gjest i huset. Det kom også mange tollere og syndere og var sammen med Jesus og disiplene hans til bords. Dette så fariseerne, og de sa til disiplene: 'Hvorfor spiser mesteren deres sammen med tollere og syndere?' Men Jesus hørte det og sa: 'Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. Gå og lær hva dette betyr: Det er barmhjertighet jeg vil ha, og ikke offer. Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere''. (v.10-13)
Matteus var vitne til både oppstandelsen og himmelfarten, han er også sammen med disiplene på Øvresalen. Både Irenaeus og Clemens av Alexandria nevner at Matteus forkynte evangeliet til det jødiske samfunnet i Judea, før han reiste til andre land. I følge tradisjonen skal dette ha vært Etiopia og Persia.

Evangeliet som bærer hans navn er skrevet til mennesker med jødisk bakgrunn. I løpet av det første århundre lider Matteus martyrdøden. Han skal ha blitt drept med et sverd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar