Totalt antall sidevisninger

onsdag 16. oktober 2013

Den irske apostelen til Sveits

De røk uklar, Hl.Gall og Hl.Columbanus. Strid mellom kristne er ikke ukjent. Vi finner eksempler på det allerede i urkirken. Jeg tenker på striden mellom Paulus og Barnabas om Johannes Markus. Heldigvis endte den godt, selv om det tok noen år. Slik også med Hl.Gall og Hl.Columbanus.

Gall var en trofast venn og disippel av Hl.Columbanus. Han hørte med de 12 medarbeiderne til Columbanus på hans misjonsreise fra Irland til kontinentet.

Han ble født antageligvis i år 550. Som ung studerte han under Hl.Comgall av Bangor. Klosteret i Bangor var blitt berømt i Europa som et av de store læresetene for kristen tro. Det var rundt år 589 at han la ut på misjonsreisen sammen med Hl.Columbanus. De sa farvel til hjem, familie og venner og ga seg det ukjente i vold. Det som drev dem var lidenskapen for at mennesker skulle bli kjent med evangeliets budskap om Jesus. De slo seg først ned i Luxeuil i Gaul. Når så Hl.Columbanus ble fordrevet fra dette området av mennesker som stod evangeliet imot, flyktet han sammen med Hl.Gall til Sveits. Han reiste sammen med Hl.Columbanus på dennes reise opp Rhinen til Bregenz, men når Hl.Columbanus la ut på sin reise til Italia, måtte Gall bli igjen på grunn av sykdom. Han ble pleiet i Arbon.

Når han kom seg igjen forble han i Swabia, hvor han sammen med flere andre, levde som eneboer i skogene sørvest for sjøen Constanse, nær kilden til elven Steinach. I Sveits skulle Hl.Gall bli kjent som en kraftfull forkynner.

Han ble tilbudt å bli abbed for klosteret i Luxeguil, som var grunnlagt av Hl.Columbanus, men takket nei. Han ville leve et avsondret liv, i stillhet, sammen med Herren.

Hl.Gall dør 95 år rundt år 646-650 i Arbon. Hans minnedag er i dag, 16,oktober.

Men tilbake til striden mellom ham og Hl.Columbanus. Den skyldes at Hl.Gall på et eller annet tidspunkt krenket Hl.Columbanus. Det førte til at de to ikke feiret nattverd sammen så lenge Hl.Columbanus levde. Men rett før Columbanus døde sørget han for å sende hyrdestaven sin til Hl.Gall som et tegn på at de to var forsonet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar