Totalt antall sidevisninger

onsdag 30. oktober 2013

Evig minne!

Erkebiskop Gabriel av Komana (bildet) er død, 67 år gammel, etter lengre tids sykdom. Han døde 26.oktober.

Erkebiskop Gabriel, som var leder for erkestiftet av menigheter innen den russisk ortodokse tradisjonen i Vest-Europa, og eksark for den Den økumeniske patriarken, var en Norgesvenn. Han besøkte Hellige Nikolai kirke i Oslo en rekke ganger i embets medfør. Hans tjenestetid som erkebiskop strakk seg fra mai 2003 til januar i år, da han trakk seg tilbake på grunn av store helseutfordringer.

Fader Gabriel - hvis borgerlige navn var Guido Vylder - var født 13. juni 1946 i Lokeren i Ghent i Belgia, av flamske foreldre. De var romersk-katolske kristne. Guido tok teknisk utdannelse, og det var meningen at han skulle etterfølge sin far og ta over ledelse av familiebedriften. Fra 1970-74 studerte han filosofi og teologi ved et teologisk seminar i Ghent. Det var i denne perioden han stiftet bekjentskap med ortodokse menigheter i Belgia og Nederland, og studier i ortodoks teologi førte til at han brøt med den romersk-katolske kirke. I januar 1974 ble han opptatt som medlem av Den ortodokse kirke.

Frem til 1976 fortsatte han sine teologiske studier, samme år som ble vigslet til prest. I 1985 ble han erkeprest. I 1994 avga han sine monastiske løfter, og tok navnet Gabriel, og i 2001 ble han ordinert til biskop.

Fader Gabriel grunnla kapellet Kollumerpomp i Friesland, så langt nord i Nederland som det vel er mulig å komme.

Erkebiskop Gabriel vil bli djupt savnet. Vår djupeste medfølelse til fader Johannes og våre ortodokse venner i Norge, som har mistet en hyrde med et varmt og stort hjerte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar