Totalt antall sidevisninger

mandag 27. januar 2014

Helbredelser førte til gjennombrudd for evangeliet i Georgia

Georgia - med sine grenser til Russland i nord, Aserbajdsjan i sørøst, Armenia i sør og Svartehavet i vest - er blitt kalt 'alle helgeners mor'. I dag skal vi feire en av dem: Hl.Nino. Det er hun som får æren for å ha kristnet kaukasisk Iberia, det nåværende Georgia. Hun blir derfor av Den ortodokse kirke kalt 'apostellik' og 'Georgias opplyser'.

Det er noe usikkert hvor hun kom fra. I følge èn kilde kom hun fra gresk-talende romersk familie som var bosatt i Kolastra i Kappadokia, og kom til Georgia via Konstantinopel. Andre kilder hevder hun var fra Rom, Jerusalem eller Gaul, det moderne Frankrike.

I følge østlig ortodoks tradisjon var hun det eneste barnet av en berømt familie. Hennes far var den romerske generalen Zabulon og hennes mor Sosana. På farssiden var Nino i slekt med Hl.Georg, og på morssiden med Houbnal I, patriarken av Jerusalem.

Hl.Nino vokste opp hos en slektning, Sarah Betlehemlianka, som var nonne. Hun dro til Rom og det var her hun fikk visjonen om å reise til Georgia. I et syn så hun jomfru Maria vende seg til henne med et kors laget av en vinranke. Dette korset er senere blitt kjent som det georgiske korset. Det sees på ikonet av Hl.Nino.

Dette er hva Guds mor skal ha sagt til Hl.Nino:

'Reis til Iberia og del med folket der De gode nyhetene om Jesus Kristus, og du vil bli gjenstand for Guds velbehag, og jeg vil være som et skjold for deg mot alle synlige og usynlige fiender. Ved korsets styrke vil du i dette landet reise troens banner til min Elskede Sønn og Herre'.

Hl.Nino krysset grensen til Det iberiske kongedømmet via Armenia rundt år 320. Det første hun gjorde var å sette opp et kristent kors i den lille byen Akhalkalaki, og stedet ble brukt som en base for forkynnelsen av evangeliet. Hl.Nino nådde etter hvert hovedstaden, Mtskheta, hovedstaden i Iberia.

Helbredelser baner veien for evangeliet i Georgia:

Dronning Nana, led av en hard sykdom. Hun hadde et visst kjennskap til den kristne tro. Hl.Nino ba for dronningen, som ble frisk. Noen av dronningens nærmeste tjenere ble kristne, og dronningen selv bestemte seg for å følge Jesus. Hun ble døpt av Hl.Nino.

Kongen - Miran - likte ikke dette. Han ville skilles fra sin kone. En dag han var ute og red i skogen, mistet han med ett synet. Han ble redd, og bestemte seg for å rope på den Gud som Nino trodde på. Med det samme fikk han synet tilbake.

Dette var begynnelsen på kristningen av Georgia.

Hl.Nino døde i år 340. Hun er begravet i Bodbi hvor en kirke er bygget til hennes minne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar