Totalt antall sidevisninger

torsdag 9. januar 2014

Markus - munken som kunne Bibelen utenat

Det sies at Markus asketen, som levde på 400-tallet, kunne hele Bibelen utenat. Helt siden ungdommen hadde han en stor kjærlighet til Den Hellige Skrift, og leste den daglig. Det passer godt å minnes ham i et år hvor Bibelselskapet utfordrer oss til å bruke 2014 til å lese igjennom Bibelen.

Det er denne Markus asketen, som har skrevet: 'Djevelen presenterer mindre synder som mindre viktige i dine øyne, hadde han ikke gjort det hadde han ikke hatt mulighet til å forføre oss til å falle i de store'. 

Markus asketen hører med til de mest betydningsfulle av ørkenfedrene. Han blir også kalt for Markus Gudbæreren, eller Markus Munken. Men det er ikke mye vi vet om ham. Han ble født i Athen, og var en disippel av Johannes Chrysostomos. Med tiden søkte han seg ut i den egyptiske ørkenen og levde der som eneboer  i 40 år.

Han hadde et hjerte som banket for alt det skapte, og var en venn med dyrene i ødemarken. Det sies at han en gang ba for en hyenes valp som var blind, og som fikk synet tilbake.

Markus asketen hadde også en evne til å undervise, og han etterlot seg skrifter som ble flittig lest blant munkene, ikke minst i den østlige monastiske tradisjonen. En del av hans åndelige veiledning finner vi igjen i Filokalia eller De gamle fedrenes bønneundervisning.

I kveld skal vi feire hans minne i Kristi himmelfartskapellet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar