Totalt antall sidevisninger

tirsdag 21. januar 2014

Hellige Agnes - tenåringsmartyren

I dag minnes vi en kvinne som fikk bety uendelig mye i den tidlige kirkens historie. Hellige Agnes var blant de som led martyrdøden under keiser Diocletian. Hun omtales både av Ambrosios av Milano, Damascus av Rom og Prudentios, som til og med har skrevet hymner om henne.

Hellige Agnes led under forferdelig tortur før hun døde. Hennes livsbiografi har fått mye av legenden over seg. Hun skal bare ha vært 13 år gammel da hun avviste byprefektens sønn, som ville gifte seg med henne. Til ham skal hun ha sagt at hun måtte takke nei, siden hun allerede hadde gitt livet sitt til Jesus.

Hun ble så fengslet, og naken ført til en bordell. Herfra kom hun uskadet, men led martyrdøden kort tid etterpå. Hun var da kanskje 14 år gammel.

Det er i korte trekk hennes liv. Hun var født inn i en kristen familie, i år 291, av høy byrd. Navnet Agnes kommer av det latinske navnet 'agnus' som betyr lam. Hun er ofte avbildet på ikoner med et 'lam'. Årsaken til det er at hennes mor så henne i et syn åtte dager etter at hun ble myrdet. Da sto hun i en rekke med andre martyrer, sammen med et lam uten flekk og lyte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar