Totalt antall sidevisninger

onsdag 29. januar 2014

Isak Syreren

En dag forsinket skrives disse linjene. Gårsdagen strakk ikke til for å skrive den.

Men vi feiret likevel dagen til minne om en av de av ørkenfedrene som har betydd mest for meg: Isak Syreren.

Han er - om ikke alltid daglig - blitt min følgesvenn. I en ny bok jeg skriver - 'Lyden av skjør stillhet' - som jeg håper skal komme ut i år, vil du møte ham i flere av kapitlene. Stadig finner jeg noe nytt i de skrifter han har etterlatt seg.

Vi må tilbake til 700-tallet. Til Ninive, til områdene av den persiske bukta hvor det nåværende Qatar ligger.

Her er hva jeg skrev om Isak Syreren i 2011:

"Isak er en mann det står respekt av. Han klarte ikke mer enn fem måneder med kirkelige stridigheter, før han trakk seg som biskop for den østsyriske kirken - den såkalt nestorianske - i Ninive, det som er dagens Mosul i det nordlige Irak. Nå la han ut på pilegrimsveien, og vandret hjemover både i bokstavelig og i åndelig betydning og slo seg til slutt ned i Khuzistan, et ørkenlignende område mellom utløpet av Tigris i Den persiske bukt og Zagrosfjellene langt ned i det sørvestre Iran. Selv kom han fra den andre siden av bukten, fra Qatar.

Isak Syreren var en økumen i en svært vidstrakt betydning. Hans morsmål var sannsynligvis arabisk, men han skrev på syrisk, de kristnes skriftspråk. Han beveget seg i et område der de østromerske, persiske og arabiske armeene dro fram. Han tilhørte den østlige kirken som på grunn av krigen ble tvunget til å bryte med hele Romerrikets kristenhet. Hans åndelige undervisning kjente ingen grenser. Det er interessant å merke seg at etter et par århundrer gjenfinnes hans tekster i de mest anti-nestorianske greske og koptiske kirkene.

Hans tekster oversettes til gresk på 900-tallet i Mar Sabas kloster utenfor Jerusalem og noe senere til arabisk i de egyptiske ørkenklostrene. Noen av disse tekstene blir med i Filokalia som skulle bli så sentral i den russiske åndeligheten. Andre tekster ble i arabisk oversettelse den viktigste åndelige føden ved siden av Bibelen for Matta al-Miskin, eller Matteus den fattige, den store fornyeren av den monastiske bevegelsen i Egypt.

Skulle du få lyst til å lese noen av disse tekstene finner du dem i boken: Isak Syriern. Landet där tankarna funnit ro. Silentium".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar