Totalt antall sidevisninger

fredag 20. juli 2012

En klosterregel for hele Russland

Jeg er blitt så glad i dette bildet av de to munkene i samtale. Den ene med Bibelen i fanget, den andre med bønnesnorene i hendene. Kanskje ber de Jesusbønnen sammen?

Maleriet forestiller Hl.Antonios og Theodosios, grunnleggerne av Lavraen i klippene ved Kiev.

Antonios var en munk fra Esphigmenon klosteret på Athos, som i det 11 århundre reiste tilbake til Russland og slo seg ned i Kiev området, hvor han introduserte det monastiske livet. Han kom opprinnelig fra Liubech i området Chernihiv. Hl.Antonios valgte seg en grotte i Berestov fjellene, med nydelig utsikt til elva Dnieper. Her vokste så en kommunitet frem.

Prins Iziaslav I av Kiev donerte hele dette fjellet til munkene fra Athos og det ble bygget et kloster her av arkitekter som kom hele veien fra Konstantinopel. Det er dette som ble Lavraen i klippene ved Kiev. Det største bidraget fra Hl.Antonios til den russiske kristenheten, er likevel ikke dette klosteret, men at han introduserte den monastiske regelen til Hl. Theodore Studiten til dette monastiske fellesskapet, en regel som skulle spre seg til alle de monastiske klostrene i Russland.

Det vil senere komme en egen artikkel om Hl.Antonios på denne bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar